Ботев (Пд) със сериозна доминация на „Колежа“ в Битката за Тракия

0
stadion hristo botev koleja
Снимка: facebook.com/pimktransport

Ето че дойде време и Битката за Тракия да се завърне на Колежа. Стадион „Христо Ботев“ е бил арена на цели 33 сблъсъка между Ботев и Берое, а първият му живот приключи точно с мач между двата отбора. След дербито през декември 2013 година, което завърши 0:0, се стигна до почти 10-годишна пауза, преди „канарчетата“ отново да започнат да приемат гостите си в своя дом.

Съвсем в реда на нещата „жълто-черните“ имат сериозно предимство в Битките за Тракия, проведени на Колежа Те са общо 33, от които Ботев има 18 победи, 10 срещи са завършили наравно, а 5 пъти като победители са си тръгвали „зелените“ от Стара Загора. За последно това стана на 22 септември 2012 година с 2:1. Бразилецът Елиаш тогава откри за Берое, Георги Андонов покачи на 0:2, Иван Цветков намали за Ботев.

Пак на Колежа са и постигнати и двете най-големи победи за „канарчетата“ в това дерби. Става дума за умопомрачителното 8:1 на 21 декември 1985 година. През въпросния сезон 1985/86 двата отбора водят битка и за титлата. Тя в крайна сметта е спечелена от старозагорци, но този погром и до днес е рекорден – няма друг шампион в историята на България, който да е загубил толкова тежко от подгласника си. Пак на Колежа Ботев има и успех с 6:0 на 4 октомври 1994 година. Най-убедителният успех на Берое е с 3:1 на 13 септември 1964-а./ „Мач Телеграф“