Борислав Димитров: Зингаревич и Филипов да седнат на една маса и да се разберат! Ботев може да стане най-добрият отбор в България

0
borislav dimitrov

Борислав Димитров е сред големите любимци на привържениците на Ботев Пловдив от близкото минало. Той е сигурен, че „жълто-черните“ имат бляскаво бъдеще, ако битката за власт в клуба приключи и усилията на всички, които обичат отбора, се обединят. „Мач Телеграф“ се свърза с бившия нападател, който говори за сезона на Ботев, както и за скандалите около клуба в последните месеци.

– Г-н Димитров, как виждате началото на пролетния полусезон за Ботев? Победа, равенство и загуба в първите три мача.
– Тръгнаха колебливо. Надявам се, че с всеки изминал мач ще започнат да играят все по-добре, а в крайна сметка ще стигнат пика в мачовете с ЦСКА за Купата, защото това ще са мачовете на сезона за Ботев Пловдив.

– Отборът дали 7-то място с Крумовград, но е близо и до 6-ата позиция. Трябва ли Ботев да гони класиране в Топ 6, или за клуба ще е по-добре да търси 7-та позиция, откъдето да опита класиране в Европа през бараж?
– Ботев Пловдив е отбор, който трябва да се бори за възможно най-предно класиране. Място в шестицата гарантира мачове с топ отборите на България, добра посещаемост, а самите двубои ще позволят на тима да премери сили с най-добрите и да види докъде са му възможностите. Това от своя страна ще помогне много по-добре да се направи една равносметка за следващия сезон къде и какво куца, къде трябва да се оптимизират нещата, за да може догодина Ботев да бъде конкурентноспособен, да има много по-високи цели и да се бори за призовите места.

– Следващите три мача за първенство са с Лудогорец, ЦСКА и Черно море. Тези срещи ли ще помогнат на „канарчетата“ да „сверят часовника“?
– Тези мачове плюс евентуално влизане в Топ 6 ще покажат реално какво е нивото и какви са възможностите на този състав. Тимът има силен спонсор, уникално спортно съоръжение, база, школа. Има всички условия да атакува призовите места, а ако се направи правилна преценка на ситуацията, смятам, че Ботев трябва да бъде един от трите най-добри отбора в Първа лига през следващата година.

– Тук обаче идват скандалите между феновете, фракциите, както и тези между Зингаревич и Илиян Филипов. Как ще ги коментирате?
– Това със сигурност пречи много и със сигурност ще продължи да пречи занапред, ако нещата не се нормализират. Наскоро се засякох с Илиян Филипов и му заявих, че най-доброто решение на ситуацията е да седнат заедно със Зингаревич на една маса и да се разберат. Ако двамата обединят усилия, Ботев може да стане дори и най-добрият отбор в България. Другият вариант е, ако не се подкрепят, то поне да не си пречат, защото в крайна сметка губи клубът и привържениците. И двамата са сериозни бизнесмени. В крайна сметка смятам, че ако седнат на една маса ще намерят пресечни точки, чрез които да се доближат и да намерят решение, което да е в полза на клуба. В крайна сметка виждаме, че вместо да имаме стадион, който да е почти пълен по време на мачовете, то виждаме полупразни трибуни. Хората усещат това, което се случва около клуба, а това отдръпва масовия фен от трибуните.

– Казахте, че Ботев трябва да е сред топ отборите в Първа лига. Душан Керкез ли е човекът, който да издигне отбора до това ниво?
– Имах някаква информация за него преди да поеме отбора, но сега съм много приятно изненадан от работата, която върши. Хубавото е, че дава и шанс на момчета от школата. Показва, че който заслужава и се труди, ще му се даде шанс. Оттам нататък отборът е на такова ниво, че няма да има подарени минути за никого. С правилната селекция през лятото Ботев може да бъде реален конкурент на Лудогорец.

– В първите месеци след идването на Зингаревич се налагаха доста чужденци. Тогава заваляха упреци, че Ботев губи своята идентичност. Да, отборът привлича легионери, които обаче после продава за сериозни суми. Oт друга страна наскоро Ботев пък взе един от най-добрите млади български нападатели Георги Николов. В крайна сметка върви ли според Вас Ботев в правилната посока?
– Трябва да бъде ясно, че в крайна сметка няма как да стане само с българи. Все пак от друга страна мисля, че г-н Зингаревич усети, че пък само с чужденци не става. Просто аурата на Ботев е такава, много по-различна от на останалите отбори. Ботев не е просто един отбор от второто ниво на Дания. Ботев си има своята идентичност, история, своя аура. Ако се намери точният баланс – българи-чужденци – нещата ще се получат. Преди всичко отборът е един бизнес план, както е по целия свят в 21-и век. Той трябва да изкарва пари, да продава футболисти. Ако се намери правилния баланс между българи и чужденци, нещата ще се наредят.