Борис Станков: Противниците на сегашното управление на БФС бяха брутално изгонени! Процесът по издигане на делегати стана в пълна тъмнина

0
boris stankov 1
-
-

По-малко от 20 дни остават до провеждането на конгреса на БФС, а въпросителните са не една и две. Обществеността продължава да има усещането, че за пореден път ще властва задкулисието, обслужващо статуквото. Един от хората от екипа на Димитър Бербатов – Борис Станков – сподели дали очаква честен и прозрачен избор. Ето какво каза той в интервю за „Тема спорт“.

Г-н Станков, има сериозни подозрения, че борбата за президентския пост в БФС няма да е честна, въпреки призивите на кандидатите?
– До момента въобще не е ясно по какъв начин ще се проведе конгресът. Искрено се надявам, че г-н Касабов ще спази обещанието си и преди да излезе в отпуск, да се гласуват такива правила, че който и да спечели, да няма какво да се каже и да бъде поздравен от останалите. Както и на предишните конгреси, процесът е замъглен, няма никаква яснота и това ни притеснява като екип. А време до 15 март няма.

Колко делегати ще има на конгреса? Приемането на заявления не стана ли малко тихомълком, т.е. изключвате ли шанса клубове, които са срещу статуквото, да изпуснат срока?
– Списъкът, качен на сайта на БФС, казва, че членовете с право на глас са 540. Трябваше да са около 670, но клубове, които ясно се заявиха против сегашното управление, бяха брутално изгонени. Това беше реваншизъм в най-грубата си форма, защото бяха изключени заради участието в конгрес, свикан от ИК на БФС, дублиран с напълно легитимна подписка от повече от 30% от клубовете, членове на БФС. Тогава ръководството на Централата просто не се яви на този конгрес. Явилите се бяха изгонени заради това, че са изпълнили Устава на БФС и закона. Процесът по издигане на делегати за предстоящия конгрес пак стана в пълна тъмнина, без абсолютно никаква прозрачност. Имаше клубове, които се свързваха с нас на 25-и и ни попитаха кога ще получат документите си, при положение, че срокът изтича на 26 февруари. Много от клубовете са били информирани по-късно или въобще не са били информирани от областните и зоналните ръководители на БфС. Защо? Може би трябва да попитате г-н Борислав Попов.

Прави впечатление, че след изиграването на първите два пролетни кръга от шампионата клубовете в професионалния футбол се сблъскаха със сериозни глоби. Какъв е начинът да се разбере къде отиват тези пари?
– Съвсем скоро ще завършим нашите срещи и дискусии с футболните клубове във всички 28 региона. Те са напълно прозрачни. На тези срещи хората също ни питат къде отиват парите за глобите. Отново пълна липса на прозрачност от страна на управляващите. В аматьорския футбол е още по-страшно. Над 90% от клубовете споделят, че вместо да се намаляват техните разходи и да им се увеличат приходите, в края на сезона те имат натрупани толкова много финансови глоби от БФС, че не могат да ги покрият. БФС, вместо да търси всякакви варианти аматьорският футбол да е по-стабилен финансово, тези хора умишлено го поставят в изключително тежка ситуация.

Манол Иванов заяви, че е възможно да няма кворум… Колко и какви удари под кръста очаквате?
– Кворум ще има, въпреки всички препятствия, които от статуквото заложиха пред членовете на футболния съюз. Удари под кръста можем да очакваме, ако конгресът не се проведе по примера на УЕФА и ФИФА. Удари ще има, ако не бъдат допуснати медии вътре в залата, за да предават на живо целия процес. Това ще е сигурен знак за това какво се подготвя да става там.

При срещата с клубовете виждате ли подкрепа и разбиране и има ли празни погледи, които не се интересуват от подобни неща, а за тях е важно, че ще им бъде спуснато отгоре за кого да гласуват?
– Обиколихме 25 региона, всички клубове се вълнуват от идващата съвсем скоро промяна. Подкрепата я усещаме навсякъде. Залите са пълни с представители на клубове, които имат право на глас, но и с много клубове, които все още са временни членове. Стават изключително интересни и полезни дискусии. Ние за трети път обикаляме цялата страна и показваме нужното уважение на всички клубове. След всяка една обиколка се връщаме със записки с идеи, които идват от самите клубове. Просто трябва някой да ги чуе и да ги изслуша. През последните 18 години това не се случва и неслучайно затъваме с много бързи темпове.