Битката с коронавируса у нас става все по-тежка! Лоши новини за България и спорта

0
-

Премиерът на България Бойко Борисов предупреди хората в България, че нещата с COVID-19 не са оптимистични и поради тази причина трябва да бъдем много внимателни. Той допълни, че днес е обсъждано дали да се допускат хората в паркове и градинки, но решението е отложено за края на седмицата заради увеличаващите се заразени с коронавирус. Борисов поясни, че се обмисля ново отлагане на Олимпиадата с още година, което е ясен знак как ще се процедира и със спорта у нас – най-вероятно няма да бъдат разрешени тренировки поне до 13 май.

„Катерим се много стръмно. Големи групи започват да се разболяват. Не успяхме да предотвратим това масово пътуване. Направихме максималното хората да не се усещат затворници. В петък-събота ще имаме много по-ясна картина на ръста на заболяванията. Започнаха преговори за отлагането на Олимиадата за по-следващата година. Сега всички са болни от коронавирус. Обществата и светът са болни.

СЗО каза: „мислете за това отваряне”. На нас ни омръзна да си стоим вкъщи, а доктори, медицински сестри, лаборанти не си ходят вкъщи със седмици. Работят със скафандри.

Проблемът следващата седмица ще е с медицинските работници. Все повече се разболяват и ще имаме недостиг. Да разхлабим още мерките? Ни направихме пет неща за разхлабване на мерките. Светът по никакъв начин не се е справил. Като добър доктор не мога да напиша тази рецепта – да отменим мерките. Трябва ли да минем всички през интензивното и апаратите, за да разберем какво е. Къде е приключило – в Китай, Корея, Сингапур ли? Къде е решението? Кое хубаво видяхте. Пет мерки сме смекчили. Ако не се вдигне пика, в петък, събота ще говорим за паркове и планини по двама човека, без да се събират на групи и да пият бири. Да не мислите, че не искам да пуснем хората в парковете и планините.

Нашата задача е да устискаме и да запазим живота на хората. Нищо не ни сочи към момента да бъдем оптимисти. Заразените и починалите трябва да ни говорят друг.

Ако забележим, че кривата не е толкова стръмна, ще освободим парковете и планините, но при строг ред”, коментира Бойко Борисов.