БФС прави още промени в първенствата! Въвеждат плейофна система и в юношеските надпревари

0

Първенствата в трите Елитни юношески групи през новия сезон ще включват и плейофна система от новия сезон, обяви директорът на Направление „Детско-юношески футбол“ Лъчезар Димов.

Промяната ще касае и трите групи – до 15, до 16 и до 17 години, и се прави с цел да има по-голяма интрига и конкуренция във втората фаза. 16-те отбора във всяка група ще изиграят 15 кръга по системата „всеки срещу всеки“ през есента, а след това класирането ще бъде разделено на две групи по осем отбора. Така първите осем отбора ще изиграят по два мача пак всеки срещу всеки, което прави нови 14 кръга и в тях ще бъде определен шампионът. По същия начин ще бъдат определени и изпадащите, като отборите от 9-о до 16-о място ще разиграят своите 14 мача по същия начин.

Елитните юношески групи за сезон 2024/2025 остават в същия формат, което означава, че в старшата възраст момчетата ще играят в зонални и областни първенства и в края на сезона ще определят шампиона на елиминации.

„Това не е всичко. Подготвяме още много промени, свързани с развитието на младите футболисти, и които ще влязат в сила през следващия сезон. Промените са за едно по-добро футболно бъдеще, с което да се гордеем“, каза още Димов, цитиран от БТА.

За момчетата до 14 години, както и за тези до 18, ще се провежда турнир за Купата на БФС. Специално 18-годишните имат мотивацията през него да спечелят квота за европейската Младежка Лига на УЕФА, както се казва вече турнирът, известен до преди година като „Младежка Шампионска лига“.