БФС обсъжда революционно предложение, касаещо родните футболисти

0
georgi ivanov
Снимка: bfunion.bg

Общественият съвет към БФС предлага революционно решение за новия сезон, което да помогне повече български футболисти да играят редовно. Предложението е във всеки мач от Първа и Втора лига на терена през всичките 90 минути задължително да играят най-малко трима българи. Решението ще бъде обсъждано още на днешното заседание на Изпълкома. Това е първото събиране на шефовете на българския футбол, след като Георги Иванов бе вписан в Търговския регистър официално като президент на БФС. С това пътят към промените и реформите е напълно открит, без да има опасност решенията на най-висшия футболен орган да бъдат атакувани в съда.

Предложението за трима българи 90 минути на терена обаче има някои подводни камъни, с които футболните шефове ще се сблъскат. Например, част от чужденците във водещите отбори са чужденци с български паспорти и не е ясно дали решението, ако бъде взето, ще важи и за тях.

Друго решение, което ще се вземе от босовете на БФС, ще е свързано с Втора лига. Ще се обсъжда колко отбора и кои ще участват във второто ниво на професионалния футбол. Очаква се отборите да станат 20, като в нея ще влязат дублиращите тимове на ЦСКА-София и Ботев Пд. Левски отказа да пусне втория си тим във Втора лига, като изпълнителният директор Даниел Боримиров се мотивира с по-високите финансови разходи.

Сред точките в дневния ред е заложено утвърждаването на нормативните документи, касаещи спортно-състезателен сезон 2024/2025, Наредбата за първенствата и турнирите, Дисциплинарния правилник и други. След заседанието ще се проведе пресконференция, на която ще бъдат обявени решенията.

Левски копира Лудогорец с Кордоба