Безпрецедентен шанс пред ЦСКА-София

0
cska otbor
Снимка: cska.bg
-
-

Само 3 мача остават за ЦСКА-София до края на динамичния и дори турбулентен в началото си есенен дял на сезон 2023/24. Той тръгна кошмарно, със срамно отпадане от евротурнирите и уволнение на треньора Саша Илич, който през юни бе на косъм да изведе тима до шампионската титла. Сърбинът бе заменен от сънародника си Нестор Ел Маестро, но промяната не даде желания бърз резултат. Специалистът с британски паспорт обаче успя постепенно да стабилизира представянето и дори изведе отбора до серия от няколко силни мача. Последва нов спад откъм игра, но резултатите някак останаха позитивни и така до днес, когато кривата на изявите отново е тръгнала нагоре, а ЦСКА-София нареди 4 поредни победи в шампионата и 5 във всички турнири.

До края на есента за червените остават гостуване на Славия и домакинство на Лудогорец в първенството, както и още една визита в „Овча купел“ за купата между тях. И ако отместим поглед от втората по престиж надпревара у нас, което на „Армията“ не трябва да правят, защото тя дава излаз към Лига Европа, а се концентрираме само върху шампионата, ще видим, че пред тима се открива безпрецедентна възможност. Победи срещу белите и разградчани ще означават, че ЦСКА-София ще зимува на цели 8 точки пред основния си конкурент за титлата. Тук трябва да отбележим, че орлите ще посрещнат прекъсването в шампионата с мач по-малко, като през пролетта предстои да изиграят отложеното си гостуване на ЦСКА 1948 от осмия кръг. Но, въпреки че при равни двубои разликата между претендентите ще може да се свали до 5 точки, близо двуцифрена пропаст през зимата със сигурност ще има огромно психологическо значение и ще е изцяло нова ситуация в последното десетилетие. В този период Лудогорец само два пъти не е посрещал пролетта на върха, като през сезони 2014/15 и 2022/23 червените имаха минимално предимство. Трябва да се върнем пък чак до пролетта на 2012 г. за последния случай, в който автентичният ЦСКА води с 8 точки на разградчани. Тогава този аванс бе факт 5 кръга преди края, но армейците допуснаха разликата да бъде стопена и бе сложено началото на зелената хегемония.

През миналата кампания ЦСКА-София зимува като лидер, но в крайна сметка не стигнаха до титлата. При 8-точкова дистанция на върха обаче със сигурност подходът както на „Армията“, така и в Разград ще е различен от миналогодишния. Самочувствието в Борисовата градина би било много по-високо, а освен това няма как голяма преднина да не „удари рамо“ и по отношение на зимната селекция. Много по-лесно е да убедиш чужденец, че може да играе в квалификациите на Шампионската лига, ако си категоричен лидер в класирането, а не изоставащ. В същото време напрежението, което с всяка следваща година се покачва в Лудогорец, ще достигне невиждани стойности.

Ще гледаме ли безпрецедентна в последното десетилетие пролет, или бързо нещата ще преминат в обичайния коловоз и орлите ще скъсят дистанцията, а след това и ще задминат конкурента си? Това до голяма степен зависи от следващите 180 шампионатни минути на ЦСКА-София. Пред червените се открива изключително рядко срещана възможност и те са длъжни да се възползват от нея. Нещо повече – за домакинството на Лудогорец ще се радват на препълнените трибуни на „Българска армия“ заради последния мач в настоящия вид на съоръжението. Предпоставките за изцяло нов сюжет в първенството са налице. От играчите на Ел Маестро се изисква да изпекат пуканките.

Мартин Костадинов/ „Тема спорт“

loading...