Банско с висока оценка от ФИС за Световната купа

0
ligety0219 3

Подготовката на Световната купа в Банско е на отлично ниво. Това сподели днес Ханес Тринкъл, рейс директор във ФИС за скоростните дисциплини при мъжете.
„Пистата е най-важното нещо за състезанията в ските. Тук в Банско тя е подготвена много добре и вече напълно готова за стартовете. Времето е идеално и се надявам така да се задържи и за състезанията”, коментира Тринкъл. Подготовката на трасетата за Световната купа и тази година се дължи на Виктор Гичев, шеф на състезанието. Под негово ръководство по трасетата работиха общо 100 човека от БФски, „Юлен“ и Българска армия чрез 101-и алпийски полк.
„Очаквам с нетърпение състезанията“, коментира след тренировката за гигантски слалом в Банско Тед Лигети (САЩ), двукратен олимпийски и 5-кратен световен шампион. След американците тренираха и скиорите на Канада, Словения, Русия и Чехия.Според последната заявка за трите старта в Банско ще дойдат 120 алпийци от 27 нации. Сред тях са актуалните световни шампиони в алпийската комбинация – Алекси Пентюро (Фр), в супергигантския слалом – Доминик Парик (Ит) и в гигантския слалом – Хенрик Кристофершен (Нор). В Банско ще са и лидерът за купата в алпийската комбинация Марко Шварц (Ав) и седемкратният носител на СК и настоящ водач в генералното класиране Марсел Хиршер (Ав).
Трикратната олимпийска и двукратна световна шампионка Мария Рийш ще е гост коментатор на немската ARD на стартовете в Банско. Със звездата пътува и екип от 20 човека, които ще правят студио на „Бъндеришка поляна“.