Арда става предсказуем отбор, Киров трябва да покаже, че може да се развива

0

Арда Кърджали без никакво съмнение е един от отборите, който след появяването си във футболния елит на България бележат сериозен прогрес – първо при Стамен Белчев, а след това и при Николай Киров. Бившият треньор на Ботев Пловдив отчетливо успява да остави своя отпечатък върху стила на игра на Арда. Отборът от Кърджали е много труден за побеждаване. Той играе много успешно като гост и не толкова като домакин, справя се чудесно срещу отборите, които се стремят да играят открит футбол, но среща сериозни затруднения, когато той трябва да бъде активният и креативен на терена. Това много ясно се видя в първия полуфинал за Купата на България, когато Арда излезе в ролята на фаворита, на отбора, който трябваше да гради през всички 90 минути, докато съперникът го дебнеше.

Николай Киров изгради един облик на Арда, който е много ясно различим и може да акцентираме на силните му страни – стабилно представяне в защита, много директен стил на игра, бързи вертикални подавания, много скоростни атаки, разчита се на скоростта в играта на Спас Делев, Иван Коконов, Тонислав Йорданов (или Жуниор), много стабилната работа в средата на терена от страна на Лъчезар Котев и Емил Мартинов.

И тук идва моментът, в който няма как да подминем и факта, че Арда вече започва да изглежда лесно предсказуем. На всички е ясно, че Спас Делев за 90 минути все веднъж, два, три или четири пъти ще се измъкне заради скоростта или техническите си умения от защитата на съперника. Ясно е, че Иван Коконов поне веднъж ще излезе на голова позиция. Но ако двамата и най-вече Спас Делев бъдат лимитирани като креативност на терена, то съперниковият отбор може да бъде спокоен. Не само това, но ако Спас Делев бъде провокиран и изнервен, нещата за Арда съвсем могат да бъдат изпуснати.

Арда изпитва затруднения в средата на терена, тъй като Николай Киров има много еднотипни като качества халфове. Може би именно заради това той се опитва чрез Иван Тилев да раздвижи центъра на терена, където отборът има още много резерви. С Тилев на този етап нещата не се получават в пълна степен, дори самото представяне на играча е на приливи и отливи. Друг проблем е, че Тилев не изглежда като футболиста, който да осигури нужната креативност, да допринесе с по-различни идеи в развитието на атаката на Арда. До известна степен неговата игра по някакъв начин е подчинена на лидера на отбора Спас Делев.

Арда има нужда от по-сериозно влияние на халфовата линия върху играта на отбора, където на Киров му липсват точните изпълнители. Много чести сме чували от наставника, че именно в боравенето с топката от страна на неговите футболисти и в тяхното движение по терена той вижда някои недостатъци, които трябва да бъдат изчистени. Специалистът ще има важната задача да доразвие своя отбор в следващите месеци и най-вече за следващия сезон, ако иска да продължи с прогреса, защото иначе рискува Арда да стане много лесно предсказуем и еднотипен като игра.

Съвременният футбол е много динамичен и Арда трябва да отговори на изискванията, за да продължи да оставя доброто впечатление, което направи с влизането си в елита. Киров и екипът му трябва да излязат от създадения стереотип.

Белия: Проспахме първите 30 минути! Нужни са повече самочувствие и по-малко нерви

loading...
0 0 vote
Article Rating
Абонирай се
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments