Американски президент дойде на крака при боса на Лудогорец

0
Снимка: ludogorets.com
-

България премина през трудни времена, но към днешна дата се справя доста добре. На несигурна политическа сцена, във времена на конфликти по целия свят, вие се справяте добре.“

Това заяви 42-ият президент на САЩ Бил Клинтън по време на публична лекция пред студенти на тема „Корпоративно социално влияние върху бъдещите поколения“ в НДК, цитиран от economic.bg.

 

Визитата на Клинтън в България е по покана на председателя на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и главен изпълнителен директор на „Хювефарма“ Кирил Домусчиев.

Бил Клинтън създава фондацията си, вярвайки, че всеки трябва да има шанс за успех. „Фондация Клинтън“ близо 2 десетилетия обединява хора в САЩ и по целия свят и създава икономически възможности, инвестира в подобряване на общественото здраве и вдъхновява. Под негово ръководство Фондацията помогна на милиони хора да изградят по-добро бъдеще за себе си и семействата си. Мисля, че всички можем да се съгласим, че светът не би бил същият без лидерството на президента Клинтън“, отбеляза Домусчиев.

Главният изпълнителен директор на „Хювефарма“ допълни, че всички хора играят критична роля за превръщането на глобалните блестящи идеи в корпоративни решения, които влияят положително на хората, бизнеса и планетата. Корпоративната социална отговорност освен през инвестиции, минава и през иновативно лидерство. По думите на Домусчиев бизнес секторът трябва да води промените, необходими за нашето бъдеще.

Бъдещето е на младите

Бил Клинтън коментира, че се радва отново да е в България. Той си припомни времето, когато е бил у нас през 1999 г. по време на митинг пред храм – паметника „Александър Невски“. По думите му тогава е имало около 40 хил. души и обстановката е била невероятна.

На въпрос какво мисли за политическата обстановка у нас и проведените 5 парламентарни избори през последните 2 години, бившият американски президент загатна, че политическите партии в страната ни трябва да погледнат отвъд различията си, давайки пример с израелското правителство на Нафтали Бенет, който успява да обедини крайни еврейски националисти и палестинци. По думите му бившият израелски премиер първоначално не е вярвал, че може да седне на масата за преговори с опонентите си. Впоследствие обаче разбира, че дори в различните си виждания имат допирни точки.

Когато е трябвало да поведе преговорите, той е гледал на другите като на терористи. След разговора обаче открива, че 70% от вижданията им се припокриват. Именно около тези 70% направиха правителство и за първи път Израел имаше спокойствие, бюджет и нещата тръгнаха.“

Клинтън посочи, че младите трябва активно да участват в политиката, защото от тях тръгва промяната.

Най-важният въпрос, на който трябва да си отговорите, е как да станат нещата. Това е дори по-важно от въпроса колко пари ще са ви нужни, за да направите нещо. Победителите са тези, които могат да отговорят на въпроса как.“

По думите му младите хора в България не трябва да се страхуват от политиката и трябва да се обединят около общи теми, като например, че България трябва да расте икономически, че всеки трябва да се възползва от икономическото развитие и че страната ни трябва да е независима държава със собствен път.

Дебатът и диалогът са пътят към решаването на проблемите. Това е вашето бъдеще, поискайте си го.“

Допълни, че никой не трябва да се страхува от грешки, защото всеки греши, но е важно как реагираме на тях. „Не всички ще успеят, но е важно да опитат, акцентира Клинтън и добави, че нищо хубаво не се случва, когато хората се бият, а когато се обединяват и създават.

Ваш ред е. Не го пропилявайте.“

Събитията, които промениха света

Клинтън си припомни годините, когато става президент на САЩ, акцентирайки колко много се е променил светът оттогава досега. Той посочи конфликтите в Босна и Косово, както и бежанската криза след това. По същото време зрее проблем и в Северна Ирландия. Всички тези събития обаче вече са зад гърба на хората. Клинтън коментира, че преди седмица е бил на посещение в Белфаст за честването на 25-ата годишнина от споразумението за мир.

В момента светът е в период на интензивна икономическа, социална и културна промяна, която се случва на фона на глобална икономика, довела до бедност много повече хора. Като причини за това Клинтън посочи Брекзит, но и икономическата криза от 2008 г., която е засегнала целия свят и е била изключително тежка.

Отне ни дълго, за да се възстановим, повече от нормална рецесия.“

Клинтън посочи, че има огромна разлика в икономическите възможности и достъпа до образование и здравеопазване. Бившият американски президент акцентира и върху проблемите с достоверността на информация. По думите му информационните системи са изправени пред революцията на социалните мрежи. Отбеляза, че когато е започнал да се занимава с политика, всеки град е имал собствени вестник и радио, но сега те са на изчезване.