Херо: Трябва да има промяна в българския футбол! Лудогорец да се радва, че загуби само с 0:2

0
-
-

Димитър Димитров-Херо даде интервю пред „Тема Спорт“, в което говори за началото на сезона в Първа лига и представянето на Лудогорец срещу Малмьо в плейофа на Шампионската лига. Той е на мнение, че трябва да се направи пълна промяна в българския футбол.

Г-н Димитров, наблюдавате като зрител двубоите от българското първенство. Стават ли те за гледане?
– Да, наблюдавам ги. Не мога да кажа, че е някакво качество, но има интрига. Очаквах, че Ботев Враца ще е абсолютен кръводарител на базата на това, че събраха много млади футболисти и смениха почти целия отбор. Бях треньор на сегашния им наставник Даниел Моралес в Нефтохимик. За момента се представят много прилично. Фаворитите за първото място са ясни – Лудогорец и ЦСКА, и това не е някаква новина, с всичките ми уважения към останалите отбори в Първа лига.

Споменахте Моралес, но почти половината треньори в Първа лига са играли и тренирали под ваше ръководство…
– Горе-долу така може да се каже. Понякога и аз, като гледам мач, и двамата треньори са мои бивши възпитаници и се замислям по този въпрос.

Виждате ли някои ваши идеи в тези треньори?
– По-скоро те биха отговорили на този въпрос, отколкото аз да кажа дали са използвали нещо от съвместната ни работа. Все си мисля, че нещо са понаучили от мен. Може да се научиш и от лошите неща и да не го правиш, да не е ефективно. От всеки може да вземеш нещо. Майсторство е да правиш компилация от различни идеи.

Очаквате ли скоро българският футбол да доближи поне малко този от топпървенствата?
– Не, ако трябва да бъда максимално честен. Гледайки Малмьо с Лудогорец така мисля. Останах с впечатление, че разградчани са станали много силен отбор след мачовете с Олимпиакос, но гръцкият гранд има някакви проблеми. С това изобщо не омаловажавам успеха и не поставям под съмнение превъзходството. Но като наблюдавах мача на Лудогорец с Малмьо, се върнах на тази мисъл, че сме много далеч от топпървенствата.

По-удобно ли е за българските тимове да играят срещу големи отбори, които могат да ги подценят, отколкото срещу скандинавски, които никога не правят това?
– Ако съдя по резултатите от двубоите с Олимпиакос, като че ли първият вариант е по-приемлив за българските отбори. Защото Лудогорец трябва да се радва, че загуби само с 0:2. Може би не успяха да отговорят на пресата, с която игра Малмьо. Не съм гледал статистиката, но може би 70 или 80 процента от единоборствата бяха загубени от разградчани. Трудно излизаха от тази висока преса. Според мен Малмьо е отбор, който е с почти еднакъв бюджет с Лудогорец, защото все ги сравняваме и за мен е преодолим тим.

Български отбор може ли да постигне идентичност, независимо какъв бюджет има? Да се вижда ясен почерк.
– Стигаме до следното нещо – смяната на треньорите и футболистите всяка година. Трудно може да изградиш някакъв стил на игра, ако сменяш по десет човека всеки сезон, както и наставника. Няма как да стане. Навремето бяхме успели да го направим това в Нефтохимик, защото бяхме събрали футболисти от Б и В група, но играхме четири години заедно. Затова мисля, че тимът бе разпознаваем, независимо къде играеше. Сега с треньорските смени и постоянното текучество на играчи ми е трудно да си го представя да се изгради стил и отборите да бъдат разпознаваеми. Имах щастието с два отбора да играя в евротурнирите – с Нефтохимик и Литекс срещу скандинавски отбори. Правеше ми впечатление двубоят с Халмщад в Бургас. При гостуването загубихме 1:2, а у дома водехме с 3:1. При този резултат те отпадаха, но тези хора играеха по един и същ начин, независимо какво е цифровото изражение. Нямаше никаква промяна в представянето на футболистите, докато при нас е точно обратното. Може да се почне много хазартно, да се рискува или ни обхваща някаква меланхолия от лошия резултат, а тези хора от първата до последната секунда играха по един и същ начин.

Да ви разбирам, че смятате, че Малмьо ще подходи в реванша сякаш предният двубой е завършил 0:0?
– Имам такива очаквания, но да не забравяме, че присъствието на Десподов ще има важна роля в реванша, защото в момента той е в най-добра форма в отбора. Той е човек, който прави разликата във фаза атака. Ако Малмьо играе по същия начин с висока преса и агресия, ще остави много празни пространства, които са важни за футболист като Десподов. Това ще е плюс за Лудогорец.

Според вас ще има ли повече българи в отборите, въпреки че не се произвеждат много кадри, а всеки иска да вижда родни играчи?
– Много пъти съм се сблъсквал с този проблем и съм взимал футболисти от трета дивизия от чужбина без пари. Множество от тях направиха крачка напред и заиграха в сериозни отбори. Това говори за нашата школа и футболистите от подрастващото поколение. Говоря за неправилна методика и недостатъчни тренировки. За мен с по един час занимание на ден няма как да се развиеш и да достигнеш до необходимото качество. Да не споменавам за липсата на кондиционен треньор при подрастващото поколение и базите, и какво ли още не. Много са проблемите.

Кога ще има нов шампион в България?
– Трудно ми е да кажа. Ако Лудогорец запази тази структура и финансиране, много ще е мъчно някой отбор да го измести.

Следите ли Втора лига?
– Следя, но на живо не съм гледал мачове поради ред причини, не искам в Бургас да ходя на мач сега.

Като минавате покрай стадион „Лазур“, не трепва ли нещо във вас?
– Като се сетя какви моменти съм имал, ми трепва. Сещам се за един мач, в който победихме Левски с 5:1. Двубоят беше от 14:00 часа, ние бяхме от предния ден на лагер и в 10:00 часа в деня на мача дойдох на стадиона, защото си бях забравил нещо и отпред имаше около 150 човека, които четири часа преди мача пазеха места. Кога ще се върне това време? Никога.

Наблюдавате ли и юношески мачове?
-Да, гледам. Децата са ми по-интересни, но лошото в Бургас е, че всички качествени таланти избягаха навън.

Когато гледате български мач по телевизията, инстинктивно ставате ли от дивана, за да тръгнете към тъчлинията след някое съдийско отсъждане?
– Хаха, образно казано – да. Аз съм човек, който има чувство за справедливост и не обичам, когато виждам несправедливости по терена. Не знам дали тръгвам към телевизора, но нещо вътре в мен се покачва.

Следите ли двубоя Димитър Бербатов – Борислав Михайлов?
– Да, следя го.

Имате ли предпочитания към една от двете страни?
– Аз съм за истината. Трябва да има промяна в българския футбол и нещата да тръгнат в друга посока.