Повече от 11 причини Берое да е шампион!

1
-
-

Може да твърдим с еднаква категоричност, че 2+2 е равно на четири и, че Берое играе най-атрактивния футбол от началото на шампионата у нас. Такива относителни стойности като „слаб“, „грозен“, „хубав“ или „атрактивен“ е трудно да бъдат абсолютизирани, но е факт, че Димитър Димитров е изградил един великолепно калибриран тим, който може да стане шампион. Тази възможност изглеждаше по-реална за следващия сезон, но Херо учудващо бързо успя да въведе в обстановката цял отбор нови чужденци, което е необичайно не само за България, но и за цяла Европа. Като изключим вратаря Душан Перниш, който най-вероятно ще се раздели с клуба, Берое разполага с 11 легионери, от които само Ибрахима Конте е при заралии, докато Сашо Томаш бе треньор. Всички останали са в отбора най-много от шест месеца, а Кукула, Лебон и Еривалдо са съвсем прясно пристигнали.

Набитото око на Херо за качествен импорт явно стигна своя апогей през последната година. В момента в Берое не може да бъде отхвърлен с лекота нито един чужденец с аргумента, че е под средното ниво. Само за споменатите по-горе трима играчи не могат да бъдат правени заключения заради липсата на наблюдения. Още по-впечатляващо е, че футболисти като Алиун Фал, Гаюс Макута и Стив Фуртадо взимат по 2-3 000 евро, докато в същото време много по-посредствени играчи в Левски или ЦСКА-София получават по 6-7 пъти повече.

Херо отнася не малко критики, че е превърнал Берое в африканска колония, но когато
отборът играе толкова бърз, резултатен и разнообразен футбол и го прави на тази цена, треньорът ще може да си го премести от единия в другия крачол, особено ако донесе титлата. До момента играчите на Берое са вкарали 11 гола, което го прави най-резултатния отбор – с 1 повече от Лудогорец. Освен това тимът е допуснал само три попадения, като единствено Царско село е регистрирал по-малко.

Не са малко препратките, които се правят към онзи отбор на Берое от 1986 година, донесъл единствената титла за клуба в историята. И тогава, и сега отборът играе изключително остро, агресивно и резултатно. Тогава обаче заралии разчитаха на много силни офанзивни играчи като Мюмюн Кашмер, Драголов, Данчо Митев, но обичайно за онази епоха нямаха достатъчно добри заместници на пейката. Сега Берое изглежда намери идеалния момент да натисне педала, защото тоталният хегемон Лудогорец изживява смяна на поколенията. Влизане на „орлите“ в групите на Лига Европа също ще донесе сериозен плюс за възможността на Берое да превземе върха.

5 1 vote
Article Rating
1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Валентин Вълчев
3 години по-рано

Време е да сме шампиони!