Софиянски: Забравете периода между Батков и Божков! Да се търси отговорност от Спас Русев

1
-
-

Бившият премиер и кмет на София Стефан Софиянски коментира за „Тема Спорт“ последните събития около Левски и появилите се нови дългове на клуба. Той е един от най-известните привърженици на сините и говори за играта на тима под ръководството на Петър Хубчев. Посочи и интересен футболист, който му прави силно впечатление. Стефан Софиянски сподели и какво липсва на Левски в момента, за да може отборът да върви напред. Той е тъст на настоящия силен човек в Левски Васил Божков.

Г-н Софиянски, трябва ли да бъдат притеснителни за Левски новите дългове към предишния главен акционер в клуба, които се появиха в последните дни?
– Неведнъж съм казвал, че Спас Русев не ръководеше добре клуба. Да не говоря за известна комичност в цялото му президентстване. Новите дългове, които излизат, не са приятни, но според мен трябва да се търси начин той да си носи отговорността за тях. Аз не знам подробности за договора, при който Русев е прехвърлил правата на Левски, но г-н Божков е много сериозен човек, за да допусне по такъв начин да плаща пари, които не са били предвидени. За това според мен, тук трябва да се търси отговорност от Спас Русев.

Как ви се вижда управлението на новите собственици на Левски? Правят се инвестиции в база и инфраструктура, няма забавяне на заплатите.
– След Тодор Батков това е най-сериозното ръководство на Левски. За мен Батков беше отговорен и сериозен собственик. Общата икономическа конюнктура малко го върна назад. След него новите собственици са най-добрите. Колкото по-бързо левскарите забравят периода между Батков и Божков, толкова ще бъде по-добре. Разбира се, че някой трябва да обере последствията от този период, и се надявам, че Васил Божков достатъчно добре се е осигурил при договора, за да не носи той тези последствия. А за това, за което е отговорен Спас Русев, да си го поеме.

Извън тази тема какво забелязвате в играта на Левски под ръководството на Петър Хубчев?
– От пръв поглед се вижда, че има ред в отбора. Но все още я няма тази игра, която левскарите очакваме. Очевидно се изисква и време, за да се направи това нещо. Общо взето, съставът е избистрен и ясен. Играчите все по-добре вземат местата си. Но последната загуба от Ботев Пловдив е сериозен сигнал, че се иска още много, много работа. Както относно комбинациите в състава, така и в усилията, които играчите полагат по време на мачовете.

Това поражение може ли да означава отказ от битката за титлата и изцяло съсредоточаване в спечелването на Купата на България?
– Не. Лично аз не съм се отказал от титлата и вярвам, че никой от клуба все още не го е направил (смее се). Все още мисля, че Левски има шанс за спечелването на шампионата. Това, което ми се иска да видя още малко, е отборът да играе с лидер на терена. Това не мога да го забележа в момента. Хубаво е да има един изявен футболист. Не искам да казвам имена, защото си има треньор и той ще прецени тези неща, но хубаво е да има силно изявен лидер, който да дърпа отбора напред и като присъствие, и като излъчване, и като характер. Погледнете Хари Кейн в Тотнъм, Мохамед Салах в Ливърпул, да не изброявам, защото хората знаят, че във всеки един отбор има по един-двама изявени футболисти. Не съм против играчите на Левски, които играят сега постоянно, но ми се иска да има поне един, който и ние да го припознаваме. В Левски преди такива бяха Ники Илиев, Наско Сираков, Емо Спасов, Гунди в по-далечни времена. Поне аз, откакто гледам футбол, също такива бяха и Янко Кирилов, Меци Веселинов – хора, които са водили отбора и са заразявали футболисти и зрители с играта и характера си. В момента такъв не мога да видя в Левски. Сините няма да се откажем никога от титлата, защото виждам амбицията у треньорите и футболистите, но нещо липсва в момента.

Споменахте за лидер в състава, но не можем ли да посочим капитана Живко Миланов като такъв?
– Просто постът му не предполага да бъде водач в отбора. Иначе как да не се отличава?! Двамата крайни защитници на Левски за мен са най-добрите в България. Изобщо спор по това не може да има. Но постът на Живко Миланов на десния фланг на защитата не предполага да бъде водач в отбора. Правилно той е капитан на Левски. Много помага с опита си. Но на Левски му трябва мотор в центъра и нападението на отбора. Както и вече да се избистрят и напаснат централните защитници, защото и там има пропуски. Ето случая при гола на Ботев Пловдив, пак оттам станаха нещата.

Може би при добра селекция през зимата може да се подобрят някои постове в състава?
– На селекция всички се надяваме, но аз харесвам сегашните футболисти на Левски. Всичките като имена и игра. Не съм против тях. Въпросът вече е в комбинацията на състава, мястото на всеки един и пак ще повторя – да се оформи лидерът на отбора. Много е важно това. Когато имаш такъв, винаги притежаваш един барометър. Неговата силна игра повлича целия отбор.

Има ли някой футболист, който ви прави добро впечатление от началото на сезона?
-Ако трябва да кажа нещо за играта на Левски в момента, много приятно впечатление ми прави Дени Алар. Разбира се, не подценявам в никакъв случай нито Найджъл Роберта, нито Станислав Костов, който очакваме да се възстанови. Но австриецът показва сериозна игра, и то комплексна, не като типичен нападател, а по-разчупен.

Какво е мнението ви и за младите футболисти, които се наложиха в състава на Петър Хубчев?
– Лично на мен ми липсва Илия Юруков. Защо не го пускат в игра, не знам. Аз го харесвам. Но не мога да се бъркам в работата и концепцията на треньора. Другите са си ясни на местата си. Станислав Иванов играе много добре. Вкарва решаващи голове.
Като бивш градоначалник на София какъв съвет бихте дали на Христо Йовов, който за втори път се кандидатира за кмет на Своге, но този път загуби на балотаж?
– Христо Йовов беше един от водещите футболисти в добрия отбор на Левски преди повече от десетина години. Още си спомням решаващия му гол срещу Олимпик Марсилия на „Герена“. Познавам го и ако има нужда от съвет, ще ми се обади. Винаги насърчавам хора да влизат в обществения живот. Особено такива с име, защото, за да имат такова, те са постигнали нещо. Хубаво е да го направят и в друга сфера освен в специфичната за тях.

0 0 votes
Article Rating
1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Tas
Tas
4 години по-рано

Дълговете се наследяват ако така се процедираше и другите отбори нямаше да правят схеми но къде ти в България да има закони който да се спазват