вторник, април 30, 2024
Начало Футбол зад граница Великолепната петорка и „червените шорти“

Великолепната петорка и „червените шорти“

0
hamburger
-
-

В събота Хамбургер за първи път в историята си изпадна от Бундеслигата. Часовникът на „Фолспаркщадион, който отброяваше времето на престоя на клуба в германския елит спря на 54 години, 8 месеца и 18 дни. Така „червените шорти“ се простиха с една от големите си гордости – да бъдат единствения член на Бундеслигата от нейното основаване през 1963 г.

Изпадането на Хамбургер превърна тима от северния германски град и в първия немски победител в КЕШ/Шампионската лига, който напуска елита. До момента 22 клуба са печелили турнира и пет от тях са играли във втора дивизия в годините след триумфа. Тимът от Хамбург ще бъде шестият. Останалите са Манчестър Юнайтед, Астън Вила, Нотингам Форест, Милан и Ювентус. Любопитното е, че от тази великолепна петорка „виланите“, Форест и „бианконерите“ не успяха да стигнат до триумф в Европа в годините след изпадането си.

От друга страна присъствието на Хамбургер във Втора бундеслига означава, че през следващия сезон ще има градско дерби със Санкт Паули. По интересното е, че за първи път в историята на германския футбол предстои шампионатен мач извън Бундеслигата между два отбора, носители на европейски отличия. Хамбургер ще има две срещи с носителя на КНК за 1974 г. – Магдебург, който за първи път от обединението на Германия през 1990 г. успя да влезе във второто ниво на немския футбол.

До момента мачове за първенство извън елитните дивизии между отбори, носители на европейски купи, е имало само в Англия и Италия. За първи път подобен двубой се играе във второто ниво на английския футбол на 23 август 1978 г., когато Уест Хям побеждава Нюкасъл с 3:0 като гост. В края на предишния сезон и двата клуба изпадат от Първа дивизия.

БЛИЦ СПОРТ ви представя всички отбори, който след спечелването на европейски клубен трофей, в един момент се оказват извън елитното първенство на страната си. Някои от тях са пратени във втора дивизия заради финансови или други проблеми, а не заради слаби резултати в първенството. Даваме ви информация за успехите на тези клубове преди изпадането от елита и спечелените отличия след завръщането.
Текст и статистика: Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ