Уникална драма с дузпи изхвърли Левски от Европа, Батков се нахвърли на ЦСКА

0
-
-

На днешния ден преди 15 години Левски отпада по изключително драматичен начин от евротурнирите. Противник е австрийският Щурм (Грац). В рубриката БЛИЦ Архив припомняме реванша от втория кръг в турнира за Купата на УЕФА.

През лятото на 2002 година Левски участва в квалификационните кръгове на Шампионската лига. Тимът преодолява Сконто Рига след 0:0 и 2:0, но отпада след две загуби от Динамо Киев с по 0:1. Така продължава участие в турнира за Купата на УЕФА. Първият противник в първия кръг е датският Брьондби. Левски стига до краен успех след победа с 4:1 и равенство 1:1.

Във втория кръг жребият отрежда за противник Щурм (Грац). Преди първия мач „сините“ загубиха с 0:3 от ЦСКА в първенството. И вероятно все още под напрежение допуснаха поражение и от Щурм на стадион „Арнолд Шварценегер“ с 0:1. Пет минути преди края на двубоя бразилецът Вава получи червен картон и пропусна реванша. „Резултатът не е добър, но като се има предвид отсъствието на дадени играчи загуба с един гол не е толкова лош. На реванша ще се представим по друг начин и ако играем както срещу Брьондби, всичко е възможно“, коментира Муслин след загубата.

Ответният двубой се игра пред почти 30 000 зрители на Националния стадион „Васил Левски“. И започна повече от добре за „сините“, които стопиха пасива още в 6-ата минута. Саша Симонович отбеляза за 1:0. Ранното попадение трябваше да даде допълнително успокоение на Левски, който да търси втори гол и решаване на нещата още в редовното време. До нов гол обаче така и не се стигна, а Миодраг Пантелич пропусна чисто положение в последната минута на редовните 90. В продълженията Илиян Стоянов уцели гредата, но това бе всичко за двубоя, който трябваше да се реши след изпълнение на дузпи.

И двата отбора бяха безгрешни при първите четири опита. Точно при петото изпълнение капитанът Станимир Стоилов пропусна. Защитникът стреля слабо и вратарят на австрийците улови. Георги Петков обаче запази „сините“ шансове, след като хвана дузпата, бита от Големац. Така последва дузпа за дузпа. И двата отбора вкараха по още три дузпи за 7:7. Тогава влезлият като резерва Данаил Бачков уцели гредата, а Чарлс Амоа класира Щурм напред след точно изпълнена дузпа за крайното 8:7.

„Липсата на шанс попречи на нашия отбор да продълги напред. Но трябва да признаем, че играчите ни не издържаха физически и психически“, коментира тогавашният член на Надзорния съвет, а след това и собственик на клуба Тодор Батков. Адвокатът обаче се връща няколко дни назад и коментира загубата от ЦСКА: „Не сме загубили възможностите, въпреки че нашият основен съперник печели навсякъде с всички средства. Но мисля, че има къде да загубят точки…“

Треньор на Щурм през 2002 година е Франко Фода. Той е временно изпълняващ длъжността и поема тима на 20 септември след уволнението на предшественика му Ивица Осим. Успехът срещу Левски обаче бетонира тогавашният 36-годишен току що прохождащ в занаята специалист и го оставя до края на сезона. След това Франко Фода се превръща в легендарен треньор за Щурм – първо води три години втория отбор (2003-2006), връща се в първия отбор и е треньор 6 сезона (2006-2012). След това е начело на Кайзерслаутерн (2012/13), а от 2014 година и все още е наставник на Щурм.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ

14 ноември 2002 година, Купа на УЕФА, 2 кръг
Левски – Щурм (Грац) 7:8 след дузпи/1:0 в редовното време и продълженията
1:0 Саша Симонович (6)

При дузпите
1:0 Георги Марков
1:1 Имре Сабич
2:1 Димитър Телкийски
2:2 Йертци Брецзер
3:2 Тодор Колев
3:3 Арнолд Ветъл
4:3 Елин Топузаков
4:4 Дидие Анган
4:4 Станимир Стоилов (пропуска)
4:4 Роберт Големац (пропуска)
5:4 Станислав Ангелов
5:5 Джирджи Корсос
6:5 Миодраг Пантелич
6:6 Гералд Щрафнер
7:6 Гарба Лавал
7:7 Гюнтер Нюкирхнер
7:7 Данаил Бачков (пропуска)
7:8 Чарлс Амоа

Левски: Георги Петков, Станислав Ангелов, Станимир Стоилов, Илиан Стоянов (116 – Данаил Бачков), Георги Марков, Станислав Генчев (82 – Гарба Лавал), Елин Топузаков, Саша Симонович (108 – Тодор Колев), Георги Чиликов, Димитър Телкийски, Миодраг Пантелич
Треньор: Славолюб Муслин

Щурм: Хаинц Вебер, Гюнтер Нюкирхнер, Франциско Рохас, Роман Мехлих, Гералд Щрафнер, Йертци Брзецзер, Роберт Големац, Арнолд Ветл, Алаин Масуди, Имре Сзабикс, Екрем Даг
Треньор: Франко Фода

Съдия: Дарко Цеферин (Словения)
Жълти картони: Илиан Стоянов, Саша Симонович (Левски); Гералд Щрафнер, Имре Сабич, Роман Мехлих, Гюнтер Нюкирхнер
Червен картон: Франциско Рохас (Щурм)