5 точки са невъзможни за стопяване от Левски, досега…

0

Дистанцията между Лудогорец и Левски в класирането на пръв поглед не изглежда стряскаща – 5 точки в полза на „орлите“. Логично и част от привържениците на „сините“ се надяват, че с добра селекция, подготовка и силна пролет, тя може да бъде наваксана. Реалностите подсказват, че това ще е трудно, а статистиката – невъзможно.
Точно такова изоставане Левски не е успявал да стопи никога досега. „Сините“ попадат за четвърти път в подобна ситуация, като във всеки от предишните три си останаха на втора позиция и в крайното класиране. Любопитно е и това, че и в трите първенства гонитбата беше с провинциален тим.

За първи път 5 точки аванс пред „сините“ имаше Литекс през сезон 1998/99. Още в първия пролетен кръг „оранжевите“ загубиха от Локомотив (Сф) с 0:1 и дистанцията стана 2 точки. В оставащите 14 срещи Левски и Литекс записаха по 13 победи, а помежду си направиха 0:0 на „Герена“. Така в крайна сметка „оранжевите“ си останаха първи, а „сините“ втори.

Пак същите два отбора се гонеха и през сезон 2010/11. През зимата Литекс водеше с 5 точки, като този път Левски улесни прекия си конкурент с много грешни ходове в края на есенния и началото на пролетния дял. След това „сините“ влязоха в победна серия, спечелиха и с 2:0 срещу Литекс на „Герена“, но в крайното класиране ловешкият клуб завърши с 3 точки пред Левски.

В съперничеството между Лудогорец и „сините“ също се помни един сезон с изоставане от 5 точки през зимната пауза. Въпросният шампионат беше 2015/16. Тогава реално двата отбора имаха равни точки около Нова година, но изваждането на Литекс от „А“ група след последния есенен мач на тима срещу Левски на „Гepena“, пренареди класирането. Всички резултати на „оранжевите“ бяха анулирани, поради което Левски загуби 7 точки, а Лудогорец – 2. Така изведнъж по време на паузата „орлите“ се оказаха с 5 точки аванс пред „сините“. В първия пролетен кръг Лудогорец спечели срещу Левски с 2:1 в Разград и разликата набъбна на 8, а в последствие и до 14 в крайното класиране.

Реално погледнато и към днешна дата изглежда доста по-вероятно Лудогорец да увеличи преднината си пред Левски, отколкото да стане някакъв обрат в битката за титлата. В най-добрия случай Левски може да скъси дистанцията, но не и да изпревари конкурента в крайното класиране. Почти сигурно е, че традициите ще се спазят и този път.