5 месеца без „синя“ загуба респектират Лудогорец

0
levski ludogorets djavad el djemili
Снимка: levski.bg
-
-

Според букмейкърите Лудогорец е фаворит срещу Левски, но ако погледнем по-детайлно, ще видим, че серията на, „сините“ без поражение в първенството е много солидна и респектираща. За последно отборът на Николай Костов загуби на 7 ноември 2023 г. от ЦСКА 1948 с 0:1. Оттогава изминаха 10 поредни мача или с други думи казано – 5 месеца, в които Левски не познава вкуса на поражението в мач от първенството. От своя страна Лудогорец е губил по-скоро в елита – на 27 ноември 2023 г. с 2:3 от Славия в Разград.

И веднага някой може да каже: Да, но Левски има поражение за Купата на България. Така е, да, „сините“ бяха елиминирани от Купата на България от Хебър през декември. Но и Лудогорец има загуба по-скоро в официален мач – на 22 февруари от Сервет.

Всички тези положителни резултати на „сините“, които им помогнаха да вземат много важното към момента 4-о място, изобщо не са плод на късмет или случайност. Николай Костов, макар и доста критикуван от феновете, пък и от медиите, върши добре своята работа. Той не е Станимир Стоилов и никога няма да бъде. Но оставя своя почерк и е факт, че Левски играе добър и атакуващ футбол. Факт е, че тимът е далеч от първото място, на което е традиционно Лудогорец, но една победа днес на „сините“ в Разград може да ги доближи до върха. Защото със сигурност до края на сезона Левски ще се бори за място в Топ 3, тъй като не може да разчита на случайността за своето класиране в Европа, което е голямата цел. Както е известно, при Купа на България за отбор, различен от Лудогорец и ЦСКА-София, разбирай Ботев Пд или Хебър, четвъртото място няма да даде право на участие в баража за Европа.

Няма как да не се отчете и друго за Левски. А именно – промяната в играта. Докато Уелтън носеше синия екип, всички знаеха как играят те – магичният бразилец взима топката, втурва се по лявото крило и всички други чакат. Докато след Нова година отборът е по-непредвидим. Атаките са по-разнообразни, а по двете крила са много дейни Фабио Лима, който обаче сега е контузен, както и Марин Петков. Победителят от напускането на Уелтън е именно младежкият национал, който играе все по-добре и по-добре и не спира да бележи. Другият човек, при който се вижда позитивна разлика, е Рикардииьо. И тук не говорим за неговата игра, която донякъде е същата, каквато беше и с Уелтън на терена. Тук визираме това, че бразилецът започна да демонстрира своите лидерски качества. Бори се много, хвърля се здраво в единоборства, а освен това бележи и голове.

Всички тези факти със сигурност са добре известни и на хората в Лудогорец. И те ще подходят много сериозно към Левски, който никога, ама никога не може да бъде смятан за аутсайдер.

Богомил Русев/ „Мач Телеграф“

Приключи „синята“ мисия в Бразилия