“По пътя към успеха“: Муай тай талантът на СК Аргус – Варна – Виктор Казанджиев

39004190 1498352136978121 4423162633742450688 n

В предишното интервю от рубриката „По пътя към успеха“ на Kotasport.com ви запознахме с изгряващата звезда на пловдивския СК 032 Bultras Muay Thai Радослав Попов. Днес се отправяме към Морската столица Варна, за да ви срещнем с друг талант в най-зрелищния боен спорт муай тай – Виктор Казанджиев.

Viktor Kazandzhiev 9

Виктор Казанджиев е роден на 2 декември 1997 г. във Варна. Започва да се занимава с бойи изкуства с Taekwon-do ITF, след което се насочва към муай тай. На 53-тото издание на най-престижната бойна верига у нас MAX FIGHT, което се проведе на 13 април, в София, записа успешен дебют на професионалния ринг.  Там той победи не по-малко класния Венцислав Бъчваров от столичния СК Армеец със съдийско решение. Вече е и помощник-треньор в СК Аргус и предава знанията си на по-младите в муай тай. Ето какво сподели Виктор Казанджиев за Пътя си към успеха:

Viktor Kazandzhiev 3

Най-напред, разкажи ни малко за себе си. От колко време се занимаваш с бойни спортове и как се насочи към муай тай?

Виктор: През 2012-та започнах с Таекуондо ITF. Имам там няколко състезания, но не беше моят стил. През 2014 мой много добър приятел ме докара в залата на CК „Аргус“ Варна с треньори, по това време Николай Скипарнов и Димитър Илиев. Тогава тренировката я водеше Димитър Илиев като много добре си спомням, че той в същото време се подготвяше за професионален мач. Въпреки това ми обърна много внимание и запали страстта ми към муай тай. Оттогава не съм спирал. Сега съм помощник-треньор в клуба заедно със старши треньора и председател Костадин Колев.

Viktor Kazandzhiev 1

Участвал си на доста състезания, включително и международни. Кои са били най-запомнящите се участия?

Виктор: Най-запомнящото ми участие е може би беше на първото ми състезание. Тогава победих на полуфинал с нокаут, а на финала играх срещу един от най-добрите бойци при нас Едуард Алексанян. Загубих, но играх доста добре.

Viktor Kazandzhiev 4

Вицеевропейски шампион си по муай тай към WMF. Какво не ти достигна за титлата?

Виктор: През 2018 играх на европейското първенство на WMF. На финала загубих срещу опитен противник от Русия. Малко не ми достигна, противникът ми беше доста по-силен физически от мен и може би това си оказа влияние. Тръпката и адреналинът бяха на доста високо ниво.

Viktor Kazandzhiev 2

Страхотна победа на МАХ FIGHT 53 и то срещу състезател на СК Армеец. Как мина мачъ т през твоя поглед?

Виктор: Мачът ми на Мax Fight 53 беше професионалният ми дебют. Победих с единодушно решение срещу много опитен противник, адмирации към него, но можех да покажа много повече. По време на подготовката получих тежка контузия и не можах да разгърна играта си. Адреналинът също си оказа голямо влияние. Въпреки това стиснах зъби и успях да изляза на ринга и да победя.

На какво наблягаш при подготовката си за състезания?

Виктор: По време на подготовката си наблягам на издръжливостта, изчистването на стари техники, усвояването на нещо ново, което да включа в играта си. За подготовката ми при последния ми мач освен с моя треньор Костадин Колев се включиха и Делян Славов и Петър Петров. Те много ми помогнаха да изчистя елементи от стила си, обърнахме и доста голямо внимание и на тактическата подготовка

Какво ти предстои в близко бъдеще?

Виктор: Освен в залата и на ринга, аз съм студент по дентална медицина в пети курс и ми предстоят практически и теоретични изпити. Наблягам също над тази си професионална реализация, но пак съм всеки ден в залата и не спирам да тренирам. Края на лятото очаквам да се кача на ринга за следващия си професионален мач.

Viktor Kazandzhiev 2

На какво учи муай тай и подходящ ли е за деца?

Виктор: Смея да твърдя, че аз израснах с това бойно изкуство в залата. Благодарение на него се научих на дисциплина, смирение, търпение и уважение. На това също учим и всички деца и подрастващи в залата при нас. Да, груб спорт е, но според мен дава повече от колкото взема. Муай тай и като цяло бойните спортове ни учат на непоколим дух. За мен най-вече олицетворяват желанието и силата да не се отказваме от целите си в живота, защото точно когато ни е най-тежко и ни ударят на ринга, трябва да намерим силата да продължим напред.