По пътя към успеха: Треньорите – Станислав Бахчеванов

Bahchevanov 10

В KotaSport.com продължаваме поредицата от статии по повод 30 ноември – Международен ден на кикбокса. Днес ще ви представим един от най-успешните треньори в България по бойния спорт, бивш национален селекционер по кикбокс и муай тай, старши-треньор в СК ЦСКА и основател на Bahchevanov Fight Academy – Станислав Бахчеванов.

Bahchevanov 1

Биография

Станислав Бахчеванов е роден на 28 септември 1970 г . Започва да се занимава с бойни изкуства с киокушин карате, когато е на 13 години. Регулярно с това тренира и самбо. Когато влиза в казармата и излязох през 1990 г., тъкмо кикбоксът навлизаше в България.

“Тогава г-н Боян Колев с Марко Марков и Христо Христов бяха хората, които организираха нещата и прокарваха пътя за кикбокса у нас. Аз бях един от първите състезатели във Варна, многократен шампион съм на България по кикбокс в стиловете фулконтакт, лоукик, К-1, муай тай.”, разказва Бахчеванов.

Bahchevanov 4

Има няколко титли в полицейските турнири по кикбокс и карате. След това специализирх изключително професионално кикбокс.През 2000 година става вицеевропейски шампион по муай тай в Амстердам (Холандия) в мач срещу Реми Боняски. През 2007-ма става световен шампион по кикбокс в стил фулконтакт (тежка категория) в Лион (Франция). Европейски шампион е по вале-тудо в тежка категория. Участник е в първите турнири Super combat с някои от моите бивши състезатели, които също бяха шамхиони в тая верига.  Многократен шампион на България със своя клуб в стиловете фулконтакт, лоукик, К-1 и муай тай. На професионално ниво има създадени няколко европейски шампиони, както и участия в елитни вериги като японската Rebels, в Испания, Германия, Румъния.

СК ЦСКА КИКБОКС И МУАЙ ТАЙ 

Клубът е създаден през 2019 г., като основоположник е именно Бахчеванов. През 2020-а бойците на „червените“ започват да участват по състезания и успяват да извоюват 2 златни, 6 сребърни и 9 бронзови медала. През 2021-а печелят 14 златни, 24 сребърни и 24 бронзови медала. Това показват изключителното ни израстване. Станислав Бахчеванов успява да изгради състезателите си от нулата, като сега може да се похвали с десетки шампиони в различните турнири.

Bahchevanov 8
Bahchevanov Fight Academy

Клубът (б.р. Боен клуб „Йорк“ – Варна, преименуван по-късно на Bahchevanv Fight Academy) е създаден през 2000 година. От него са излезли около 70-80% от треньорите във Варна. Много от най-елитните български бойци в исторически план с най-големи постижения, също. Клубът е първият шампион на първото първенство по муай тай на БККМТ, което се състоя през 2001 година. В тази връзка бих искал да отбележа, че през 2001-ва година, моят клуб организирахме първия професионален турнир по муай тай с тайландски правила, на който взеха участие някои от най-елитните ни бойци тогава и беше невероятно шоу. Клубът ми беше и един от първите организатори на турнир по вале-тудо.

Bahchevanov 2

В момента в клуба се работи главно с деца, подготвяме и шампиони като Атанас Андреев и Ирина Андреева. Както във Варна, така и в София разполагаме с една прекрасна база с рингове и всички нужни приспособления за тренировки от любители, аматьори до професионалисти. Каним всички желаещи да се докоснат до кикбокса и муай тая, да заповядат в нашия клуб.

От 5 май 2022 Станислав Бахчеванов води тренировки в по кикбокс, бокс, муай тай, ММА в най-големия комплекс за бойни спортове Fast Fighting Academy Sofia Teams.