400 състезатели идват на турнир по плуване в Бургас

0

Около 400 състезатели ще участват на международния турнир по плуване в Бургас, който ще се проведе от петък до неделя. Организатори са Българската федерация по плувни спортове и Община Бургас.
Надпреварата е квалификация за Световното първенство през 2019 година и олимпийските игри в Токио 2020. Освен от България има заявени състезатели от Турция, Сърбия и Хърватия. Наградният фонд на турнира е 20 хиляди лева. Намеренията на федерацията са следващата година той да бъде включен в календара на Световната централа (ФИНА) и да носи точки за олимпийските игри.
Държавното отборно първенство за мъже и жени на 50-метров басейн, което ще се състои от 19 до 21 април в София, също ще бъде квалификация за световното първенство и олимпийски игри. На 13 и 14 април български състезатели ще участват на международния турнир „Мултинейшън“ за девойки 16-17 години и младежи 17-18 години в Швейцария. Голямата цел пред българските състезатели е световното първенство по плувни спортове от 5 до 28 юли в Република Корея.“Световното първенство в Република Корея е много важно за всички нас, които се борим за квоти за Токио 2020. Надявам се да участвам на олимпиадата“, каза състезателката Диана Петкова. Йордан Янчев, който ще участва на турнира в Швейцария, каза, че българите ще се опитат да вземат медал с щафетата.
„Продължаваме да работим по идеята за силна мъжка щафета за Токио 2020, в която ще се включат и състезателите, които се подготвят в чужбина“, коментира главният мениджър на националните отбори по плуване Кристиян Минковски. Най-добрият български състезател в момента Антъни Иванов продължава подготовката си в САЩ, където през април ще участва на серия турнири.