2111 година: Построиха стадион “Черноморец” – най-сетне!

0

Предполагам, че още по времето преди хан Аспарух българите са играли футбол и поради липса на футболни топки може би са ритали отсечените глави на враговете си, които по онова време са били много. Вероятно футболът по българските земи е щял да се развива добре, ако не е имало липса на грънчари и на чаши ( майтапче…) и хан Крум вместо да изрита отсечената кратуна на император Никифор в някой мач примерно като оня при Върбишкия проход, взел, че си направил чаша и си пийвал от нея…

Сигурно от това време насам футболът или както там са го наричали нещо не върви…

Нито добри футболисти, нито добри стадиони, нито добри резултати- просто суша…

Но в Бургас вече не е така. Тук от 2008 г., че и по-рано общинските началници решиха да строят стадион ?! Ако не знаете, Бургас е футболен град, дори рибите в морето играят футбол,та камо ли кметовете ни да не разбират от тия неща, а те разбират и от много други дори (или най-вече ) от далавери…

Как се дава общински кон за кокошка уж в името на футбола и други шменти-капели

Футболът в Бургас официално води началото си от 1910-а година, а Стефан Илич е човекът, който е запознал съгражданите си с топката. Тогава всички млади хора били обединени в едно дружество – „Стрела“. През 1916-а година този тим изиграл и първата си официална среща – срещу английски моряци, която завършва 3:3. Така пише в сайта на ПСФК „Черноморец“ за началото.

„Черноморец“ е футболен клуб, основан на 8 юли 2005 година. Горе-долу от това време все се строи нов стадион. Не вярвате ли?! Прочетете:

„Черноморец“ строи 25-хиляден стадион в Бургас“

От Топспорт.бг 06.06.2007 г.

„Надяваме се, че съдебният спор за стадион „Черноморец“ ще бъде разрешен съвсем скоро. Ако проблемът с базата се разреши в полза на футбола, ние сме готови до 3 седмици след това да започнем събарянето на сегашния стадион и изграждането на нов супермодерен спортен комплекс“, заяви днес на пресконференция изпълнителният директор на Черноморец Ивайло Николов.

Срещата на двамата изпълнителни директори Хънков и Николов и старши треньорът Димитър Димитров-Херо беше посветена на края на първенството. Както е известно, заради неизпълнение на клаузите по договора за концесията на стадион „Черноморец“, Община Бургас прекрати отношенията си с предишния концесионер Ивайло Дражев. Дражев обаче съди общината, за да получи финансово обезщетение за прекратения контракт.

След като съоръжението бъде освободено от тежести, Общината ще влезе с него в АД-то на Черноморец. „Нашият проект е за съоръжение, което да има 25 000 места, изцяло покрити с козирка, терен, който да отговаря на последните изисквания и запазване и реновиране на 7-те тренировъчни игрища в комплекса. Освен това ще бъдат изградени и спортни зали за останалите видове спорт“, обясни още от плановете на клуба изпълнителният директор Николов.

Той уточни, че времето за изграждането на комплекса ще бъде между 24 и 30 месеца.“

Това се случва по времето на бившия бургаски кмет Йоан Костадинов. Нищо не се построява, но едни 140 дка общинска земя са апортирани в ПСФК „Черноморец“. Очакват се инвенстиции…

Малко по-късно на 22 август 2008 г. бива публикувана следната информация:

Започва се! През януари в Бургас стартира строежът на най-модерния BG спортен комплекс

globusnews.net

„В началото на януари следващата година ще започне строежът на най-модерния спортен комплекс в България – „Черноморец Арена“, съобщи за GlobusNews изпълнителният директор на ПСФК „Черноморец Бургас“ Добромир Горбанов. До края на 2008 г. се очаква да приключи неговото проектиране и да се направи първата копка. Строежът ще бъде завършен след около 3 – 4 години. „Петрол Холдинг“ предвижда за следващите 10 години около 3 милиарда лева инвестиции в целия проект, само за стадиона ще бъдат вложени около 500 млн. евро.Инвеститор е собственикът на „Петрол холдинг“ АД и председател на съвета на директорите на ПСФК „Черноморец Бургас“ Митко Събев, който участва равностойно с oбщина Бургас в това начинание.“

Невероятно: Спортен комплекс за 1,5 млрд. евро ще се строи в Бургас

Sgrada.com

„Ултрамодерен стадион и огромен спортен комплекс ще построи собственикът на “Петрол холдинг” АД Митко Събев в Бургас. Съоражението ще бъде изградено на мястото на запустелият ст. “Черноморец” в кв. “Акациите” и ще се казва “Черноморец Арена”.

Грандиозния проект ще бъде разположен върху площ от над 100 дка и в него ще бъдат инвестирани 1,5 млрд. евро. Според инвестиционните планове, комплексът трябва да бъде завършен до края на 2012 г. Само изграждането на футболния стадион ще струва 500 млн. евро. Той ще е с 50 000 седящи места и огромни козирки.“

Излъга ли Митко Събев бургазлии за стадион „Черноморец“

afera.bg – 04.01.2010г.

„Три години след старта на великото зомбиране и реклами за старт на мега проекта „Черноморец Арина“ на мястото на сегашния Градски стадион в Бургас положението си е все същото. Няма първа копка, най-голямата спортна база на Балканите с площ 140 декара се саморазрушава.

Незнайно защо преди около половин година бяха демонтирани пластмасовите седалки заедно с арматурата явно за да се имитира някаква строителна дейност. Припомняме, че освен футболната част, базата в квартал „Акациите“ обединява още зали по лека атлетика, борба, бокс, щанги и баскетбол. Няма ли да излезе голяма измама реализацията на този, иначе прекрасен проект оценен на половин милиард лева и презентиран многократно на мултимедия.

Дружеството е смесено между ПСФК „Черноморец“ Бургас и община Бургас с по 50 % участие.Футболният клуб с 25 милиона лева,а общината със същите пари във вид на апортна вноска-земя. Буди недоумение обаче следния факт. Спонсорираният от Митко Събев тим на „Черноморец“ си самоизяжда собствения капитал, който в края на 2008 е намалял наполовина, а все още не се знаят финансовите показатели за края на 2009. Това никъде не се пише и казва официално, незнайно защо. Много специалисти и общественици са песимисти за бъдещето на дружеството и дали то няма да бъде обявено в несъстоятелност. Никой умишлено не шуми около този обезпокоителен факт,включително и бургаските общинари и в частност кметът Димитър Николов.

В един момент може да стане така,че дружеството ще обяви финансов колапс и кредитора, разбирайте Петрол, ненадейно да се сдобие със земя от общинския дял, понеже общината няма да има свежи пари да плати, а и не бива. Единственото правилно е община Бургас да излезе от дружеството на секундата, защото в противен случай мирише на корупция.“

Измама за 25 милиона лева лъсна в проекта „Черноморец“

moreto.net/blitz.bg – 13.01.2010 г.

„Измама за 25 милиона лева лъсна в грандиозния проект на Черноморец (Бургас). Одит показа, че клубът е на минус 13 милиона лева. Далаверата е следната:

Според предаването „Да, Антимафия“: Община Бургас и „Петрол“ правят АД с участие по 50%. Общината влиза с апортна вноска от 140 декара (стадион „Черноморец“ в центъра на Бургас и прилежащите му територии) оценени на 25 милиона лева, „Петрол“ влиза с 25 милиона лева.

Тези 25 милиона обаче АД-то връща на „Петрол“ под формата на кредит. Тоест вземат ей така едни 140 декара с обещанието да построят на рухналия стадион „Черноморец“ модерен спортен комплекс, пише „Варна спорт“. Сега там всичко е в руйни.“

Може ли Митко Събев да загуби стадион „Черноморец“ и апорта от 140-те декара общинска земя?

23.05.2011

Макар със задължения за над 30 млн. лв. дружеството ПСФК “Черноморец“-Бургас АД към държава, фирми и банки, не било застрашено според думите на бизнесмена.

На въпрос каква ще бъде съдбата на апортираната земя, ако се пристъпи към изискуемост на тези пари, Събев заяви: „Нямам дългове, а само загуби, защото никой не ми помага да развивам футбола в града – изоставен съм”…

По думите на г-н Събев няма външни инвеститори, които биха могли да си търсят парите, а финансирането е идвало само от „Петрол Холдинг” и от негови лични средства.

Оказа се, че към момента стойността на апортирания терен от община Бургас се изчислява на около 50 млн. лв., макар че към момента на основаване на дружеството квадратен метър е оценен на около 143 лв., а общата сума е била 20 млн. лв. за тези 140 дка земя?!

Как цената е подскочила на 50 млн. лв. или цели 2,5 пъти без да има реални инвестиции там?

Интересно е, че ако разнесем изхарчените от г-н Митко Събев 70 млн. лв. за футбола в Бургас спрямо квадратен метър от апортираната земя, нейната стойност би била около 500 лв. за метър квадратен?! Любопитно ми е, как тогава съотношението на собственост 50:50 се запазва непроменено…

Съдейки по британския опит, установявам, че цената на земята под стадионите на острова е около 15-16 % от цената на завършеното съоръжение, което при вероятна цена на „Черноморец Арена“ от около 360 млн. евро би струвала около 112 млн. лева?!

В община Бургас просто постоянно забравят, че недвижимата собственост държи цена и в годините обикновено тя не спада, а се увеличава, докато всяка сграда губи от своята цена много повече.

Необходимо е да напомня, че общинските управници от миналия и сегашния мандат са в дълг към бургазлии за непрецизирани решения, свързани с подобни апортни вноски.

Как да коментираме какво ще се случи с терена на комплекс „Черноморец“, който е апортиран в смесеното

дружество ПСФК „Черноморец“?

Там община Бургас има апортна вноска, оценена на около 20 млн. лв., които всъщност са 140 дка безценни

декара бургаска земя?!

Бургазлии се питат как така една голяма община в България като община Бургас не може да намери свестни юристи, които да намерят удачна форма за пълна и гарантирана защита на бургаските интереси, при което апортната вноска( т.е. декарите бургаска земя да не се губят при никакви условия -бел. автора). Разсъждавайки в този ред на мисли, се вижда, че точно когато тези общински ръководители имат някакъв личен користен интерес, се случват такива с почти нищо негарантирани сделки или гаранция просто на думи…

Прочетете няколко реда по-надолу и ще се убедите.

„В началото на мандата имахме много труден разговор с г-н Събев”, каза кметът Димитър Николов и призна, че според експерти можело за няколко месеца 50-те процента участие на общината в търговското дружество да станат 5 заради огромните задължения. Успокоителното било, че засега нямало индикации за такава тенденция.

Гаранция-бог високо, а кмет далеко от истината, просто нямало такава тенденция?!

Футболният бос дори предложи, ако общината се страхува от евентуална загуба на терена, с който участва в дружеството, да продаде своя дял.

„Всичко е във ваши ръце”, обърна се към общинските съветници Събев и поиска местният парламент да гласува изменение, с което 140-те декара на стадиона да се отделят в дъщерно дружество на името на „Черноморец” –Бургас, тъй като проблеми в „Петрол Холдинг” възпрепятствали проекта.

На въпроси на общински съветници и репортери Митко Събев отговори така:

– Но все пак, ще дадете ли дума, че няма да изиграете бургазлии?

– Питате дали ще обезценя дяловете на общината, за да спечеля аз – не, няма да го направя.

-Ще се намерят ли инвеститори за реализацията на проекта „Черноморец Арена“?

Сложното и скъпоструващо спортно съоръжение „Черноморец Арина“ с 30 000 седящи места, търговски център, магазини, хотел, кино, кафене, паркинг за 6 500 коли, зали за волейбол, баскетбол, борба, бокс и други спортове засега е блян, но според уверенията на Митко Събев то може да стане реалност. Той заяви: „Аз съм готов каквото струва по изграждането да дам всичко от себе си, компромиси от моя страна мога да направя. Желаещи да участват в проекта ще осигурим“. Макар сумата за изграждането да е огромна, в размер на 350 – 400 млн. евро и да е възможно да се заложи стадионът за банков заем или ще трябва да се търси подходящ фонд или да се мине през борсово участие, Митко Събев е оптимист.

Одит извади дълг от 36 млн. лева на тъпомера Черноморец

Проспорт.бг – 03.08.2011 г.

„Загуба от 13,141 млн. лева е регистрирал Черноморец – Бургас за 2010 година. Сумата е официално записана в одита на АД-то.

Клубът е изхарчил за осигуряване на бюджет за същия период 16,572 млн. лева. Сумата е потресаваща и със сигурност този бюджет е най-високият в „А“ група, превишаващ парите на столичните Левски, ЦСКА и на шампиона Литекс. Натрупаната загуба до края на миналата година със стари финансови задължения е 36,779 млн. лева. Капиталът на клуба се е стопил от 50 млн. на 13,730 млн. лева.

Според одита Черноморец има натрупани задължения към фирми контрагенти и по наемни договори – в размер на 8,395млн. лева. Клубът дължи пари и за взети кредити в размер на 5,744 млн. лева. Босът на клуба Митко Събев е дал за заплати 7,155 млн. лева за 2010 година.

От тях възнагражденията на футболистите възлизат на близо 5 млн. лева. Изчисленията показват, че за този период средната заплата в клуба на футболист е била около 200 000 лева годишно, или 17-18 000 лева на месец. Все още не е ясно как клубът ще се издължи както към своите партньори и контрагенти, така и към кредиторите си.

Акционери в Черноморец са „Петрол хол-динг“ и Община Бургас.“

Червено-герберското мълчание и далаверата – стадион

Едно е ясно, че началото в този казус е червено и това се разбира и от цитираните по-горе публикации, но едно и също лице- Димитър Николов е в основата на всичкото това.

По времето на ОбС от типа „ЕООД“ ( за някои и лично за мен „ООД“-бел. автора) той къде седесар и жадуващ за ГЕРБ е на важният пост – председател на Комисията по икономика и инвестиции към общинския съвет, а за да строиш стадион за милиони се искат инвестиции и гаранции от община Бургас отново за милиони, но държавата на тройната коалиция няма такива, а и какво я засяга ентусиазма на бургазлии да бъдат футболната Мека…

Години по-късно ситуацията е съща, но затова по-късно…

Необходимо е да отбележа, че през 2005 г. стадион „Черноморец“ все пак беше едно старо спортно съоръжение, но можеше да се експлоатира сравнително нормално, но интересите на големите общински акули бяха факт и постепенно всичко се забатачи, за да може едни 140 дка общинска земя, която при все, че е публична общинска собственост бяха вкарани в една невъзможна афера наречена стадион за 360 милиона евро на хартия в най-големия странджански град. Нарочно наричам така Бургас, за да се осъзнаят заблудените фенове и поддръжници на илюзиите, че подобно скъпоструващо съоръжение ще се случи скоро и то тук, както ни обещават кмет, общински съветници и разбира се бизнесмена Митко Събев. Ако сте в час с това ,което се случва в световната икономика, да не говорим за България ще усетите абсурда и измамите…

Годините минават, всичко се руши, ПСФК губи милиони, но ние вярваме, че я китайци, я араби, а може би извънземните ще дадат пари за „звездната селекция“ и мегагалактическите постижения на „Черноморец“, в който играят Бекъм, Руни, Бербатов, Шави, Кака, Меси, Карлос Тевес, Бойко Борисов и т.н. и ще построят нещо, което наистина ще е хубаво, но без печалба, дори още повече носещо милиони евро загуби от средствата необходими за поддръжка и функциониране… Ощипете се и се запитайте дали това ще се случи, а ако не се случи кой ще има най-голяма полза влагайки милиони да придобие земя за милиони, която след време ще е още по-скъпа?!

Тази далавера има много общо с една дейност, която не е спортна, а хазартна. Тя просто прилича на комар, който се разиграва от опитни комарджии, които гарантирано ще спечелят.

Просто трябва време и прилагане на някои номера, примерно вдигане на капитала и т.н.

И тогава цял стадион, цели 140 дка оценени на едва 25 милиона лв. вместо по пазарни цени да са оценени на около 80 млн. лева ще бъде прилапан от някоя частна фирма. Нищо че е бил публична общинска собственост, която най-вероятно под вещото ръководство и съвети на Димитър Николов и други одобряващи тази далаверка се превръща в частна общинска собственост, която е удобна за всякакво търгашество и сделчици, дори и за продажба.

Едва ли очаквате от онова смутно време да изскочи някое документче или протоколче от някое общинско заседание или от заседание на някоя комисия та да го размахаме и цитираме, просто там нещата не се случват на ярка светлина…

Друго обаче е кристално ясно, че върху общинската земя апортирана в ПСФК „Черноморец“, когато започне да строи един частник, било то и най-честният и то строеж за 360 млн. евро, автоматично капитала на общото дружество ще се вдигне, а дяловете са 50 на 50 и общината ще трябва да внася допълнителни средства, за да удържи положението, а ако ги няма това равенство се разваля и неравенството в полза на частника може да му даде право да прави всичко, което пожелае… Примерно вместо стадион- хотели или нещо друго.

Едва ли кмета Николов не сеща за подобна развръзка и едва ли е наивник на средна възраст, но играта продължава…

А който вярва в приказки нека прочете ония цитирани по-горе и си направи изводите.

Май Бай Ганьо е прав – всички са маскари…

Може пък и да дочакаме новината: 2111 г.: Построиха стадион „Черноморец“- най-сетне ! А корабчетата плуват ли, плуват в очите на вярващите…

Лука БАЛКАНСКИ

Под лупа