2022-а: Най-успешната за Левски срещу ЦСКА-София! Фуфу вкара и подаде най-много

0

2022-а година си отива, но феновете на Левски със сигурност ще я помнят още дълго време. Няма да се спираме сега на спортно-техническите неща, тъй като тях вече коментирахме многократно. А ще отбележим само фактите и цифрите, които белязаха тези паметни за историята на клуба 12 месеца.

Разбира се, на първо място е спечелената купа на България, която най-после сложи край на фаталните 13 години без трофей за клуба. И за това отличие, както и всичко хубаво за Левски от известно време насам, феновете отдават най-голяма заслуга на Станимир Стоилов. Името му продължава да се скандира на всеки мач, въпреки много неприятните резултати в края на годината. Именно със Станимир Стоилов е свързан първият факт, на който обръщаме внимание. За първи път от 2015-а Левски изкара една календарна година, без да си смени треньора. Стойчо Стоев бе последният, който оцеля в споменатата вече 2015-а. А имаше години, в които на поста се изреждаха дори по петима души.

2022-а ще се запомни и с успешните мачове срещу ЦСКА-София. От четири сблъсъка с „червените“, Левски спечели, а другите два завършиха наравно. Във всеки от тях обаче „сините“ запазиха суха мрежа. По този показател, 2022-а е най-успешната година в дербито. Левски ги победи на финала за Купата с 1:0, през есенния дял на настоящия сезон с 2:0, а през пролетта в първенството бяха записани две нулеви ремита.

Що се отнася до приноса на отделните играчи, нямаше такъв, който да стигна до двуцифрено число голове или асистенции. Филил Кръстев през годината беше номер 1 по ефективност. Той бе играчът, който отбеляза най-много попадения – общо 9 във всички турнири. Пак той даде и най-много голови пасове – 8. Втори по голове е Илиян Стефанов – 8, а по асистенции – Роналдо с 6.

Общо отбелязаните голове не бяха много – 60 в 41 мача за годината или средно по 1,46 на мач. За сравнение само през пролетта на 2007-а, когато пак Стоилов бе треньор, Левски вкара 61 гола. Както е видно с един повече от сега и за 6 месеца по-къс период.

Ако пък трябва да направим сравнение с една цяла година, можем да погледнем една от най-успешните в историята на клуба – 1984-а. Головете в официални мачове в нея достигат до 100.

Остава да видим ще има ли сериозно надграждане през 2023-а…

„Мач Телеграф“