1600 състезатели на турнир по Таекуон-до в София от утре

0
Slavi Binev Taekuondo

 

1600 таекуондо WTF състезатели ще се съберат в София за един от най-мащабните турнири в Европа, а вече и в света. “ София оупън“ще се проведе в София в зала „Асикс арена“ през уикенда. Състезанието има вече 5-годишна традиция, а миналата година получи и престижната категория G1, която класира за олимпиада. Сега за този турнир има регистрирани 1200 състезатели от 6 континента или над 45 държави. По същото време тече и състезание за начинаещи, като техния брой е над 370. Така общият брой таекуондисти, които ще се появят на игралните полета за двата състезателни дни е над 1600 от различни възрастови категории.

Преди старта на Sofia Open, Слави Бинев, председател на Българската федерация по таекуондо-олимпийски стил, сподели: „Досега турнирът беше в тестов период, но след миналогодишното издание, когато организацията беше брилянтна, вече може да кажем, че всяка година в София ще има турнир по таекуондо от категория G1 . Освен тази новина, организаторите от Федерацията споделиха, че съвсем скоро в България ще бъде открит и първия за Европа таекуондо център по споразумение със Световната таекуондо централа КУКИОН в Корея.

Основният организатор на ‘Sofia Open’ Димитър Михайлов подчерта, че освен многобройните и качествени състезатели, турнирът е привлякъл и съдийски състав на високо международно ниво (с главен рефер Илия Димитров), а участниците ще играят с най-модерната електронно-отчитаща екипировка, която е използвана и на Олимпиадата в Рио де Жанейро. Ще има 12 игрални полета в залата, като в първия ден от турнира ще играят децата и кадетите, а в неделя ще играят мъжете. Тогава ще се появят и най-големите имена в спорта.

В турнира щe вземе участие йорданецът Ахмад Абугауш – олимпийски шампион от Рио 2016 в категория до 68 кг и бронзов медалист от световното първенство през 2017 г. Само преди дни той победи най-добрия ни таекуондист Владимир Далаклиев на финала на отвореното първенство Fujairah Open 2017 WT G1. Очаква се на наш терен Далаклиев да вземе реванш от йорданеца.