Шокът в Италия е пълен! Още трима напуснаха „адзурите“

0

Шокът в Италия сред провалът в квалификациите за Мондиал 2018 е пълен. „Адзурите“ не успяха да се класират за световно първенство за първи път от 60 години, след като не успяха да елиминират Швеция в плейофите. „Тре крунур“ спечелиха с общ резултат 1:0, а за успеха беше достатъчен домакински успех след автогол на Даниеле де Роси.

След края на мача срещу шведите в Милано в понеделник вечерта Джанлуиджи Буфон се сбогува с националния отбор на Италия, с който е участвал на пет световни първенства и има една спечелена титла. Часове по-късно кариерите си при „адзурите“ прекратиха Даниеле де Роси, Джорджо Киелини и Андреа Бардзали.

„Това е черен ден за италианския футбол. Ще има време да се направи оценка на случилото се. Сега е време следващото поколение да поведе националния отбор към победите. Дадох повече от десет години, за да защитавам цветовете на Италия. Да съблека фланелката на националния отбор за последен път – чувството е странно“, коментира Де Роси.

Селекционерът на „адзурите“ Джампиеро Вентура не подаде оставка след провала в квалификациите. Той пое тима след Евро 2016, а през лятото продължи договора си до 2020 година. Сега обаче се очаква той да бъде уволнен.

„Дали мисля да напусна? Не! Не съм говорил още с президента на Футболната федерация на Италия. Ще обсъждам бъдещето си само пред него. Трябва да направим трезва оценка, за да намерим решение на проблемите си. Резултатът е жесток. Затова искам да се извиня на всички фенове на националния отбор. Благодарен съм на всички, които дойдоха на стадиона и ни подкрепяха до края“, заяви Вентура.

В същото време „Гадзета дело Спорт“ вече посочи и четиримата фаворити за наследници на 69-годишния специалист. Претендент №1 и с най-големи шансове за поста е Карло Анчелоти, който в момента е без работа, след като беше уволнен от Байерн. Другите варианти в момента са заети с работа в клубни отбори. Това са Роберто Манчини (Зенит), Антонио Конте (Челси) и Масимилиано Алегри (Ювентус).