Шефът на НКП на Левски: Когато се преместиш от село в града, носиш в себе си и селския си манталитет

0

ПФК Левски и НКП дадоха съвместна пресконференция. На нея председателят на „синия“ клуб на привържениците коментира предстоящия мач с ЦСКА-София и провелата се вчера среща между представители на фенклубовете на съперниците и СДВР.

„Вчера имаше среща, която е традиционна преди мачове, които ги видят с висок риск. Сега няма да влизам в темата защо мачът Ловеч – Левски, който ще се играе в София, е с висок риск. На срещата в СДВР присъстваха представители на двата клуба, на фенските организации, на национална спортна база, на полицейски началници и на частна охранителна фирма. Вчера пуснахме едно съобщение след тази среща, защото бях много разочарован от начина, по който тя се проведе. От години имаме сериозен диалог със СДВР, що се отнася до мачовете, на които Левски е домакин. Знаете, че в последните години бяха постигнати много неща в организационен план – полицията се изтегли от сектор Б, от пистата, от входовете. В момента има минимално полицейско присъствие на Герена. Цялата охрана е изцяло наша, на привържениците, на фирмата, която охранява мачовете. В последните години няма никакви инциденти на мачовете на Левски. В Б сектор да се гледа мач е удоволствие, без напрежение се влиза на стадиона. В Б сектор е пълно е с деца, които могат да слизат на пистата, за да се докоснат до любимите си играчи, до своите идоли. За моето поколение това беше мечта. Полицейските палки по ръцете вече са в историята и забравено. Поради тази причина съм изключително разочарован, защото вчера ни беше обявено, че София ще бъде много пазена, в което няма нищо лошо. Полицейски ескорт от тръгването на привържениците до стадиона. Едно полицейско КПП, след това полиция на входа и след това полиция на пистата. Остава само полиция и в сектора да влезе. Всички добри практики, които бяха градени, бяха погребани тотално. Върнаха ни на мач от 90-те години, когато нямаше комуникация между привърженици и полиция и беше своеобразна война. Ние определено нямаме желание да водим битки и улични войни, това време сме го надраснали и не искаме да се връщаме назад.

От полицията не направиха нито един компромис. Беше ни съобщено как ще протече организацията, за пръв път от доста време насам нашето мнение не беше зачетено. Не знам защо е така. В мен лично остана усещането, че има някакво външно въздействие. Дали това е така, или не – времето ще покаже. Но аз оставам с усещането, че що се отнася до публика, мачът няма да се играе в София, ние няма да гледаме мач в центъра на София, а в Ловеч. Там знаете, че всяко едно гостуване беше свързано с по-малки, по-големи или отвратителни инциденти. Вчера нямах усещане, че не съм на среща в Столична дирекция на вътрешните работи, а че разговарям с хора от ОД МВР – гр. Ловеч.

За публиката на ЦСКА или Ловеч няма да има такива рестрикции. Те ще бъдат само по отношение на символичните гости. Беше ми казано да бъда по-спокоен, защото в следващия мач тях щели да ги пазят по този начин, което мен не ме топли. Мерките, които ще бъдат взети, предполагат напрежение, което ескалира в безредици. Не заплашвам и не размахвам пръст, предупреждавам, че това е напълно възможно. Много моля да се има предвид, при евентуални инциденти, че така наречени лумпени и наркомани са направили всичко да се предотвратят подобни сцени. И да се има предвид, че в последните години са успявали да ги предотвратят.

И с билетите е някаква мъглява история. Доколкото ми е известно, днес ще ги пуснат и привържениците на Левски ще могат да си купуват. Цените за сектори Б и В на националния стадион, където ще бъдат разположени феновете на Левски, ще са по 5 и 12 лв. За нас мачът Левски – Ловеч не е с висок риск и трябва да се играе на клубните стадиони. „Герена“ има условията да поеме такъв мач, има нова трибуна. Как да го приемаме решението да се играе на националния стадион този мач – както приемаме решенията на ДК срещу Левски след всеки мач. Очевидно е, че там има някакво кадруване. Не искам да минавам добрия тон, но ще го направя за добро или за лошо. Когато се преместиш от село в града, носиш в себе си и селския си манталитет и се държиш като на село. Това се получава преди този мач. Нямам нищо против българските села и хората, които живеят там. Дано безумията са останали вчера в стаята и да ги няма в събота на стадиона“, заяви Степан Хиндлиян. Той допълни, че за срещата с ЦСКА-София се предвижда по-специална хореография от „сините“ привърженици.

Снимка: sportal.bg

Харесай Фейсбук страницата на KotaSport.com ТУК