Червеното българско е по-добро от чуждото синьо

0

В събота треньорът на Левски Делио Роси ще направи дебюта си във вечното дерби на България. Надеждите на сините фенове са, че италианският специалист ще успее да надхитри колегата си Стамен Белчев и с победа да измести съперника от второто място в класирането, пише „Тема спорт“. Задачата пред Делио Роси е много отговорна – той трябва да вкара трофей във витрината на „Герена“. Нещо, което не се е случвало от 9 години насам. За да не изостава в битката за титлата, той ще трябва да надделее над ЦСКА.

Предстоящият сблъсък ще бъде 14-ият в историята на шампионатните дербита, в който Левски ще е воден от чужденец а от пейката на армейците наставления ще дава българин. Балансът от тези двубои е категорично в полза на червените – те са постигнали 8 победи, равенствата са две, а сините са ликували едва в 3 случая.

Още в дебютния сезон на А група (1948/49 г.) Левски е воден от чуждестранен специалист. Под ръководството на унгареца Режьо Шомлай сините побеждават с 1:0 и правят равенство 0:0. Тогава начело на ЦСКА е Крум Милев.

През 1964/65 Левски е поет от Рудолф Витлачил, който в дебюта си в дербито надхитря руснака Григорий Пинайчев – 3:0. Но през следващата кампания специалистът от Чехословакия пада на два пъти от Стоян Орманджиев – 0:3 и 0:1.

През 1969/70 Витлачил започва втория си престой на „Герена“. Той пак губи дербито – на червената пейка е Манол Манолов, а армейците бият с 4:2. Все пак през пролетта Татко Руди взима „поправителния“ с 5:2. През 1970/71 двамата треньори не се надхитрят – 2:2.

През 1998/99 Вячеслав Грозни е третият чуждестранен наставник, който води Левски във вечното дерби. И го печели. Възпитаниците му играят много силно и бият с 2:0 водения от Димитър Пенев противник. Украинецьт обаче остава и последният треньор на тима от „Герена“, който печели Мач №1 у нас, когато на противниковата скамейка има българин…

През есента на 1999 година начело на Левски е вдигалият КЕШ с Цървена звезда сърбин Люпко Петрович. Сините обаче са излъгани от Димитър Пенев на „Армията“ с 0:1 – инкасират попадение още в първата минута.

Сънародникът на Петрович Славолюб Муслин сърба попарата на Стоян Йорданов (0:1) и Стойчо Младенов (0:3) в сблъсъци с червените през 2002 година. 7 по-късно в най-важния мач се проваля и трети сърбин, водил Левски – Ратко Достанич – той губи битката срещу момчетата на Любо Пенев с 0:2.

Последният чуждестранен треньор на Левски, който води тима срещу ЦСКА на български наставник, е Пепе Мурсия. На 27 юли 2017 година командата на испанеца е „разпасана“ от Стойчо Младенов. А поражението в дербито коства поста на Мурсия, въпреки че в следващия кръг той побеждава Локо Сф.

В събота Делио Роси ще има шанса да наруши лошата тенденция за Левски, а Стамен Белчев, който вече има два успеха в Мач №1 у нас, да постигне трета поредна победа.

[sociallocker id=5830] Абонирайте се за канала ни в youtube , за да виждате първи всички нови видео репортажи! Благодарим! https://www.youtube.com/channel/UCet-oDsbGjmvlT8w4ZVxJtQ/ [/sociallocker]