Христо Янев е най-младият треньор в Първа лига, новобранци държат съдбата на футбола

0

В наскоро обявения годишен доклад на УЕФА, бе съобщено, че треньорите в Бъл­гария застаряват и родните

[sociallocker id=5830]

клубове все повече залагат на възрастни специалис­ти. Данните в доклада бяха обявени в нача­лото на миналата сед­мица, но е датиран в началото на 2016 го­дина. Средната въз­раст на наставниците в елита бе изчислена на 48,8 години, но промените в българс­кия футбол в последно време са доста интен­зивни и динамиката на процесите изисква нов прочит на ситуа­цията.

След треньорските рокади в края на ми­налата и началото на тази година, които ос­новно засегнаха ЦСКА-София и Пирин, тенденцията, която няма как да не отбе­лежим, е към сериоз­но подмладяване. В момента средната възраст на треньори­те в Първа лига е точ­но 40 години, което определено ни нареж­да сред страните, кои­то в най-голяма сте­пен дават шанс на младите.

Преди промяната в Благоевград и назна­чаването на Милен Радуканов на мястото на Стефан Генов, регистрирахме и най-го­лемите откъм разлика във възрастта тре­ньорски смени. Елин Топузаков смени Люпко Петрович в Левски, а Владо Иванов нас­леди Александър Тарханов в Славия. На­пусналите ветерани, заедно с такива като Ники Костов, Илиан Илиев, Ангел Червенков и Стевица Кузмановски, които също стартираха сезона, събират заедно много над 1700 мача на ни­во елитни лиги у нас и в чужбина.

В момента имаме цели петима, които са в категорията под или на 40 години – Георги Иванов, Елин Топузаков, Веселин Великов, Александър Томаш и най-младият в елита -Христо Янев, към тях може да добавим и вече споменатия Ми­лен Радуканов.

По-важното обаче е, че освен, че са мла­ди, повечето треньори в Първа Лига нямат почти никакъв опит на ниво елитни отбори. По отношение на ма­човете в елита в мо­мента сме свидетели на може би най-мал­кият общ брой за всички в първенство­то. Половината от тях нямат повече от 22 мача начело на елит­ни отбори, а доайен е Ферарио Спасов с 203 срещи на най-ви­соко ниво. Той е след­ван Георги Иванов със 122 и Атанас Джамбазки със 105.

Детайлният разрез на настоящата ситуа­ция изисква да отче­тем най-позитивното за българския футбол в последно време, а именно реализацията на нашите специалис­ти зад граница. Със сигурност със Стани­мир Стоилов, Стойчо Младенов, Димитър Димитров, Илиан Или­ев и Ясен Петров кар­тината може би щеше да е различна. А това, че Ивайло Петев и Илия Груев също се развиват в чужбина придава още по-раз­личен нюанс. Няма да е лишено от логика, ако признаем, че и клубовете ни отделят все по-малко пари за треньорски заплати и за това и в листата на безработните има силни имена. А такива като Емил Велев определено са рядкост. Кокала винаги е пред­почитал да е част от играта, отколкото да я гледа отстрани, зато­ва и не бяга от пре­дизвикателствата.

Христо Янев със своите 37 години пък е най-младият в гил­дията, а през настоя­щия сезон записа първите си мачове в елита като треньор. Другите двама дебютанти през настоящия сезон са Николай Ки­ров и Александър Томаш. Владимир Ива­нов за втори път води Славия, но опитът му като старши треньор на практика е нулев. Той е и с най-малко мачове от всички сред колегите си – едва 9.

Стамен Белчев не е първа младост, но и той на практика нико­га не е водил отбор толкова напред в кла­сирането. Единствени­ят му допир с елита беше преди 2 години, когато беше за кратко треньор на Хасково, който същия сезон из­падна от елита.

Освен от възрастни­те, Първа лига се отърва и от чужденци­те. През есента те бя­ха четирима – Алек­сандър Тарханов, Еду­ард Йорданеску, Люпко Петрович и Стевица Кузмановски. В мо­мента в елита няма нито един чужденец сред колегите им.

Източник: в-к „Меридиан мач“

Харесай Фейсбук страницата на KotaSport.com ТУК

[/sociallocker]