Хофенхайм с четири пъти по-висок бюджет от Лудогорец

0
1
-
-

Бюджетът на Лудогорец е немислим като стандарти за другите български клубове в момента, дори и за Левски и ЦСКА, които имат сериозни амбиции. В момента той е около 15 милиона евро на година. В същото време съперника на тима тази вечер е един от по-скромните като финанси клубове в Бундеслигата със „само“ 60 милиона евро на сезон разходи. Това обаче прави четири пъти повече средства от българския шампион.

Битката със селекцията на Юлиан Нагелсман със сигурност ще бъде огромно предизвикателство за „орлите“, които до този момент не са имали възможността да се изправят срещу отбор от германската школа.

ИСТОРИЯ

Отборът на Хофенхайм е германско спортно дружество от областта Баден във федералната провинция Баден-Вюртемберг. Датата на неговото създаване е респектираща – 1 юли, 1899 година. Футболният клуб носи името на скромното селце, от което произлиза. Село Хофенхайм е с жители 3,272 души, но в наши дни е превърнато в предградие на град Зинсхайм.

Историята на „синьо-белите“ е доста интересна. Първоначално дружеството развива огромен брой спортове, но само не и футбол. На почест са били гимнастиката, леката атлетика и хандбала. През 20-те години на 20 век се правят опити за легитимиране на футболния тим и обединението му с останалите отбори на селото, но те така и не завършват с успешен край.

Посредственост и липса на каквито и да е футболни успехи

След като едва през 1957г. се избира ново ръководство от общото събрание на клуба, 1899 Хофенхайм се присъединява към Спортния съюз Баден-Север. Футболистите на възобновения отбор се състезават в местната общинска група, където остават през следващите десетилетия. Успехите през този период са крайна рядкост – в края на 50-те и началото на 60-те години хофенхаймци на два пъти се опитват да се класират за Втора аматьорска лига, но и в двата случая не успяват поради лоши резултати в края на сезоните. През 1965 г. те достигат полуфинал за купата на общината, но губят от тогавашния треторазреден Илфесхайм.

След реформата в германския футбол и въвеждането на Оберлига Баден-Вюртемберг, отборът на 1899 Хофенхайм се подвизава в местните общинска и районна футболна група.

ОТ МАЧОВЕТЕ ЗА КУПАТА НА ОБЩИНАТА ДО БУНДЕСЛИГАТА

Съдбата на Хофенхайм придобива чудодеен обрат през 1990 година, когато с клуба се захваща милиардерът Дитмар Хоп. Господинът е съсобственик на софтуерния гигант (SAP) и решава да вдъхне нов живот на тима, в който е спортувал като млад.

С постепенни инвестиции и правилното назначение на спортно-техническо ръководство и футболисти, за 10 години „синьо-белите“ извървяват пътя от Районната лига до Регионаллигата, което с цели 5 дивизии по-горе във футболната йерархия на Германия.

През октомври 2002 г. бившите футболисти от Първа Бундеслига Кристиан Мьокел и Норберт Хофман се присъединяват към състава на Хофенхайм. Дотогава клубът разчита на млади играчи от региона. Хофенхаймци стават четири пъти подред носители на Купата на Баден в периода 2002 – 2005 г. и като такива играят в турнира за Купата на Германия.

През 2003/04 достигат дори четвъртфинал в надпреварата, като край на мечтите им слага Любек. Паметно обаче остава отстраняването на отбора от Първа Бундеслига Байер (Леверкузен) с Димитър Бербатов в своите редици.

Амбициите на Дитмар Хоп

През 2005-а година Дитмар Хоп най-сетне се решава да увеличи бюджета на Хофе, предоставяйки му възможността да атакува класиране в Бундеслига. Нека отбележим, че тогава „синьо-белите“ се намират едва в Трета Бундеслига.

Всичко обаче се променя за добро, когато на треньорския пост е назначен амбициозния Ралф Рангник, а спортен директор става Бернхард Петерс. Благодарение на тях, а и на звездни покупки като бразилеца Карлос Едуардо, нигериеца Чинеду Обаси и националът на Австрия – Андреас Ибертсбергер, Хофе осъществява голямата си цел и през 2008-а година се преборва за промоция в елита.

Новият модерен стадион на Хофе – „Райн – Некар Арена“

Новият модерен стадион на Хофе – „Райн – Некар Арена“

От тогава до днес, „синьо-белите“ изиграват 9 поредни сезона в Бундеслигата, превръщайки се в еталон за красив и нападателен футбол. Хофе винаги намира място в средата на таблицата, а при дебютната си кампания дори се окичва с престижното звание „есенен първенец“, но така и не удържа мястото си на върха.

Четвъртото място в Бундеслигата

Най-големият успех във футболната история на Хофенхайм е постигнат през изминалата кампания, когато селекцията на Юлиан Нагелсман се класира на безпрецедентното четвърто място. Дълго време клубът дори не познава вкуса на поражението, като в крайна сметка губи едва четири пъти за целия сезон. И забележете, нито една от загубите не е от шампиона Байерн (Мюхнен), а от РБ Лайпциг, Хамбургер и Борусия (Дортмунд), всичките с по 1:2.

ДЕБЮТ НА ЕВРОПЕЙСКАТА СЦЕНА

Благодарение на доброто си представяне през изминалия сезон, скромният немски тим достигна и до излаз на европейската сцена. Отборът, който допреди 25 години играе за Купата на Общината, получава уникална възможност да мери сили с Ливърпул в плейофна битка за влизане в групите на Шампионската лига.

„Синьо белите“ дават сериозен отпор на английския гранд, но губят и двата мача с 1:2 и 2:4. Въпреки това Сандро Вагнер и компания оставят добри впечатления от представянето си, като именно те захранват очакванията на феновете им, че може би Лига Европа ще бъде мястото, където Хофе ще се легитимира пред голямата футболна общественост на континента.

МРАЗЕН ОТ ГЕРМАНСКИТЕ ФЕНОВЕ

Въпреки големите амбиции и инвестициите за милиони, Хофенхайм така и не печели любовта на германския запалянко. Тамошните привърженици не възприемат „синьо-белите“ за традиционен клуб, тъй като били от село, нямали фенове и разчитали изцяло на парите на Дитмар Хоп.

Подобна е съдбата и на клубове като Волфсбург, РБ Лайпциг и Леверкузен, които също се приемат с пренебрежение , въпреки вече утвърдения си статут в Бундеслигата.

Критиките обаче не притесняват финансовия благодетел Хоп, който е на мнение, че вражеските фенове просто завиждат на Хофенхайм за прогреса и икономическата стабилност, царяща в неговия клуб.

БЕЛЕЖИТИ ФУТБОЛИСТИ

За годините, през които се подвизава в Бундеслигата, отборът изгради сериозен брой футболисти, които впоследствие се превърнаха и в сериозни звезди. Началото бе дадено с бразилския нападател Карлос Едуардо, който в определен период от кариерата си дори бе спряган за трансфер в Барселона.

Преминаваме през сенегалския таран Демба Ба, който след 37 гола с екипа на Хофе, беше продаден на Уест Хям, а по-късно дори подписа и с Челси. Същата славна кариера имаше и босненският национал Ведад Ибишевич, който на „Райн-Некар Арена“ си спечели статута на безпощаден голмайстор.

Роберто Фирмино беше една от големите звезди на немския тим.

Роберто Фирмино беше една от големите звезди на немския тим.

Няма как да не споменем и бразилската звезда Роберто Фирмино, който след 4 години в тима бе продаден за 29 млн. пауна на Ливърпул.

Последните „златни кокошки“ на Хофенхайм бяха двамата немски национали Себастиан Руди и Николас Зюле, които бяха пратени в пакет на Байерн (Мюнхен) срещу сумата от 20 млн. евро.

ПРЕДСТАВИТЕЛЕН ТИМ

Хофенхайм разполага с балансиран състав, който играе бърз и нападателен футбол. Мнозина специалисти твърдят, че именно „синьо-белите“ радват най-много окото на ценителите в Бундеслигата.

От сегашния състав моментално впечатление правят националите на Германия – Сандро Вагнер и Керем Демирбай, който през това лято помогнаха на маншафта да триумфира с Купата на Конфедерациите. Същото важи и за друг офанзивен футболист – Серж Гнарби, който обаче играе за тима като преотстъпен от Байерн (Мюнхен).

й

В графата „млади таланти“ пък може да поставим универсалния бранител Джереми Толиян и Надием Амири, вече натрупали солиден стаж в младежката формация на Бундестима.

Капитан на тима е опитният поляк Еуген Полански, а сред тарторите в съблекалнята са вратарят Оливер Бауман и опорният халф Кевин Вогт, който се подвизава еднакво добре и в ролята си на централен бранител.

Чуждестранното присъствие в Хофнхайм, не е натрапчиво. „Синьо-белите“ разполагат с малко на брой, но качествени футболисти. Голяма част от тях са в нападението на тима, където с изявите си впечатляват националът на Хърватия – Андрей Крамарич и унгарецът Адам Шалай. С добри игри може да отличим и швейцарецът Стевен Зубер, който в определен период от кариерата си бе съотборник на Георги Миланов в ЦСКА (Москва).

ТРЕНЬОРЪТ – ЧУДОТО НАГЕЛСМАН

Историята отрежда на 29-годишният Юлиан Нагелсман да е най-младият специалист в историята на Бундеслигата.

В ранна възраст получава контузия в коляното, поради което на 19 години приключва с любимата игра, като част от състава на Аугсбург.

Заляга над учебниците, записва „Бизнес-администрация“, след което се прехвърля в „Спортни науки“, защото решава, че футболният мениджмънт е неговото поприще. Това забелязва и Томас Тухел – сегашният треньор на Борусия (Дортмунд), който го взима за асистент в Аугсбург.

Младежът помага с анализите на мачове и демонстрира сериозни познания. Стига до Хофенхайм, а през сезон 2012/2013 става помощник треньор в отбора. Преминава през всички юношески формации от U16 до U19, а с последните вдига титлата през 2014 година. За Юлиан, наричан вече „детето-чудо“, в ключов се превръща месец февруари 2016-а. Наследява не кого да е, а светилото – Хууб Стевенс, който напуска поста старши треньор по здравословни причини. По това време Хофенхайм е в зоната на изпадащите, в отбора цари хаос, а за капак е пълно с контузени основни футболисти.

Нагелсман, тогава на 28 години, получава подкрепа от борда и спасява тима от изпадане. Следващата му кампания пък е още по силна, класирайки „синьо-белите“ на историческото четвърто място в Бундеслигата.

Интересът към особата на Юлиан е голям, а мнозина специалисти твърдят, че до няколко години той ще бъде треньор на колоса Байерн (Мюнхен).

Вижте какво заяви специално за нашата медия 29-годишният специалист

Настоящ състав на Хофенхайм:

Вратари:Оливер Бауман,Грегор Кобел (швейцарец), Алекзандер Щолц

Защитници: Павел Кадержабек (чех), Ермин Бичакчич (босненец), Джереми Толиян, Бенямин Хюбнер, Кевин Акпогума, Щефан Прош (австриец), Джъстин Хоогма (холандец)

Халфове: Хавард Нордвайд (норвежец), Лукас Руп, Еуген Полански (поляк), Керем Демирбай, Глориан Грилич (австриец), Стевен Зубер (швейцарец), Надием Амири, Роберт Зул (австриец), Кевин Вогт, Серж Гнабри, Денис Гайгер, Мерис Шкендерович, Робин Хак

Нападатели: Сандро Вагнер, Марк Ут, Андрей Крамарич, Адам Шалай