Херо: Месо не съм ял от 7 години, практикувам йога

0
-
-

Треньорът на Лудогорец Димитър Димитров – Херо е роден на 9 юни 1959 г. в Бургас. Тренира футбол в школата на „Черноморец” и става три пъти национален шампион за юноши. Играе в мъжките тимове на „Черноморец” (1979–1981) и „Академик” София (1981–1985). Заради контузия в коляното се отказва от активна състезателна дейност, преди да навърши 25 г. Като треньор има две шампионски титли – с „Литекс” и с „Левски”, два пъти е печелил Купата на професионалната футболна лига с „Нефтохимик”. Избиран е за треньор на годината за 2012 г.

Кариерата на Херо като треньор започва с женския тим на „Нефтохимик”, след това работи в детско-юношеската школа на клуба. Завършва школа за треньори в Германия. След като през 1990/1993 г. е помощник на Иван Вутов в представителния отбор на „Нефтохимик”, през 1993 г. е назначен за старши-треньор. През 1997 г. става треньор на „Литекс” и под негово ръководство отборът печели шампионската титла.

През 1998 – 1999 г. е начело на националния отбор. Кариерата му след това минава през „Левски”, „Велбъжд”, „Локомотив” Пловдив, „Нафтекс”, „Ал Насър” и „Кадисия” (Саудитска Арабия), „Черноморец”, „Амкар” (Перм, Русия), „Иртиш“ (Павлодар, Казахстан). В момента е начело на българския шампион „Лудогорец”.

Специално за вестник „Доктор” Херо сподели как се грижи за своето здраве.

– Г-н Димитров, като бивш пациент как приемате мораториума на иновативни терапии през 2018 г.?
– Чувствам го като лична обида към хората в България. Преди всичко трябва да се мисли за здравето на тези хора, а не да се преследват някакви финансови цели, които са далеч от идеята за здравето на българската нация. За мен здравето е най-важното. Всичко останало е на втори план.

– Когато вие се лекувахте от онкологично заболяване, плащахте ли нещо, или доплащахте?
– Аз се лекувах във Виена, Австрия, и съм си плащал абсолютно всичко сам. Никой не ми е помагал в това отношение. Държавата една стотинка не е дала за моето лечение.

– Доволен ли сте от лечението си в Австрия?
– Да, след като съм преодолял този сериозен проблем – нехочкинов лимфом, и вече почти шеста година съм здрав. Мисля, че съм направил и правя всичко в правилната посока.

– Как се грижите в момента за вашето здраве?
– Промених изцяло мирогледа си, промених изцяло начина си на живот. По отношение на храненето вече шеста година съм отхвърлил месото. Ограничавам сладките неща. По отношение на движението – на стари години започнах да се занимавам с йога. Доста сериозно се грижа за здравето си.

– Какво ви беше най-трудно да промените в живота си?
– Най-трудно беше да укротя емоциите си, темперамента си. Мисля, че още не съм се справил с моя темперамент, който се проявява особено бурно по време на футболните мачове на отборите, които ръководя. Тогава ми е най-трудно. Иска ми се преди среща да изхвърля бурните емоции, но като чуя началната свирка на рефера, като че ли ставам друг човек. (Смее се)

– В часовете по йога не ви ли научиха как да се успокоявате чрез специален начин на дишане?
– Да, научиха ме да дишам правилно. Правя дихателни упражнения всяка сутрин. Но по време на мачовете не можаха да ме научат как да бъда по-спокоен.

– Пиете ли лекарства за нещо?
– Ако трябва да бъда честен, въобще не пия лекарства. Единствено пия лекове от алтернативната медицина. Приемам много неща, но ги пия в някакъв период от време и ги сменям.

– За какво става въпрос?
– Като се започне с джинджифил и се стигне до бъз. Това са лекове за засилване на имунната система. Пия тези неща по схеми.

– Кой ви ги е препоръчал?
– Много съм се интересувал, много съм питал. Може да ви звучи малко странно, но повече вярвам на алтернативната медицина и съм запознат добре с това направление.

– Какво пиете профилактично, за да предотвратите рецидив на заболяването?
– Пия антиоксиданти и други неща, които са свързани с поддържането на имунната система. Използвам един препарат, който малко хора знаят, но на мен много ми помогна, за да унищожа бактерията хеликобактер пилори в организма си. Защото тя беше в основата на моето заболяване. Така ми обясни австрийският професор, който ме лекуваше, проф. Шварц. Освен силните емоции, които при мен са свързани с работата ми на треньор, заболяването на лимфната система (нехочкинов лимфом) се отключва и от големите нива на бактерията. Когато правех химиотерапия в Австрия, изследванията ми показваха, че тази бактерия не намаляваше количеството си. Тя беше опасна предпоставка за рецидив. Споменаха ми, че може да помогне хлорен диоксит. Това е средство от алтернативната медицина и рискувах да го приложа в ударна доза. След двайсет дни отидох на изследвания във Виена и лекарите останаха учудени от резултата – бях унищожил тотално бактерията хеликобактер пилори.

– Под каква форма сте приемали хлорен диоксит?
– Под формата на течност. Взима се по схема, в която е описано по колко милиграма се разтварят в съответното количество вода. Има доза за профилактика и друга доза, когато искаш пълно изчистване от бактерии. Почти на всеки шест месеца пия хлорен диоксит за профилактика, като си правя задължително и изследвания за наличието на хеликобактер пилори. Дори когато работех в Казахстан, също си проверявах състоянието на шест месеца. За това лечебно средство научих от алтернативни лечители в Бургас. Доверих им се и не съжалявам.

– Работили сте с много чуждестранни отбори. Можете ли да сравните българската здравна система с тези в чужбина?
– Признавам, че разликата е огромна, и то в минус на нашата здравна система. Дори няма как да се съпоставят. Работил съм в изключително социално-насочени държави, за които на първо място е грижата за здравето на хората. Докато при нас нещата са изключително объркани. Основната причина за това са корупционните схеми в здравеопазването, известни на всеки в България.

– Сблъсквали ли сте се лично с българската здравна система?
– За моя голяма радост, не съм се сблъсквал със системата и изобщо не искам да се сблъсквам с нея. (смее се)

– Какво ще кажете за предстоящия сблъсък на „Лудогорец” с италианския гранд „Милан”, с който ще играете на шестнадесетина финал от турнира „Лига Европа”?
– Да играем срещу „Милан” е огромна емоция. Това е футболен отбор, който като „Реал Мадрид” е печелил седем пъти „Шампионска лига”. „Милан” се е доказал пред целия свят и той ще бъде огромно предизвикателство за нашите футболисти. Огромна чест е за нас да докараме в България да играе „Милан”. Ние ще се опитаме да се противопоставим на този отбор. Ако имаме шанс, може и да спечелим. В началото на сезона „Милан” направи селекция за 200 милиона евро с идеята да спечелят шампионската титла в Италия. Но поради една или друга причина не достигна време за стиковката на новопривлечените футболисти и нещата не се получават. Надявам се и срещу нас нещата да не им се получат.

– Какви бяха вашите предпочитания за жребия на „Лига Европа”?
– Аз съм щастлив, че ще играем срещу „Милан”. И футболистите ни също бяха ентусиазирани, когато разбраха какъв отбор ни се падна. Не всеки ден може да ти се случи такъв съперник. Знам, че „Милан” е фаворит в този двубой, но и „Лудогорец” е доказал себе си през годините със стойностни игри срещу големи отбори. Надявам се да покажем такава игра, че да изненадаме цяла Европа. Знам от футболната история, че „Милан” е побеждаван от „Академик”-София. Защо „Лудогорец” да не е вторият български отбор, който ще победи италианския гранд.

МАРА КАЛЧЕВА/Вестник „Доктор“

[sociallocker id=5830] Абонирайте се за канала ни в youtube , за да виждате първи всички нови видео репортажи! Благодарим! https://www.youtube.com/kotasport [/sociallocker]