Фара: Искахме Славчев и Чочев, Косоко е в нашето полезрение

0

Златко, добре до­шъл отново в родния Бургас, как се чувстваш като помощник-треньор на турския „Сивас“, клуба с който подписа преди месец?
– Няма да е пресилено, ако кажа, че всичко е пер­фектно. В настоящия ми клуб нещата са уредени на суперпрофесионално ни­во. Треньорите, дали си старши, асистент, кондиционен или такъв на вра­тарите, са тачени от фут­болистите, а феновете са невероятни.

Как си устроен?
– Всички сме настанени в самостоятелни апарта­менти в базата на клуба. Всичко ти е осигурено. Мислиш само за футбол.

Изгледа от трибуните на стадион „Лазур“ мача между „Ботев“ и „Маритимо“ от третия квалификационен кръг в Лига Европа. Хареса ли някой играч за „Сивас“?
– Определено ми се понравиха двамата крайни нападатели на „Маритимо“ Пикети и Рикардо Валенте. От „Ботев“ безспорно интересен футболист е Омар Косоко. Той е в нашето полезрение. Лошото е, че не е типичен нападател, а ние търсихме точно такъв. Затова вече привлякох­ме тарана на „Евертън“ Аруна Коне. От „Мона­ко“ взехме левия бек, бразилеца Елдерсон. В понеделник чакаме още петима нови класни футболисти, между които централен защитник от шведския „Гьотеборг“. Със стар­ши треньора Самет Айбаба, с когото сме близ­ки още от моя престой като футболист на „Бешикташ“, стягаме от­бор за атака на Лига Европа.

Може ли да видим след време някой бъл­гарски футболист с еки­па на „Сивас“?
– Имахме нужда от въ­трешни халфове. Искахме да привлечем Симеон Славчев или Ивайло Чочев. Смятам, че щяха да ни свършат работа. По една или друга причина нещата не се получиха.

Три много успешни сезона с екипа на „Си­вас“ изигра бившият нападател на „Черно­морец“ Атиф Шаешу, който вече е играч на „Фенербахче“. Какви са отзивите за францу­зина?
– Всички привърже­ници на отбора говорят само със суперлативи за него. На специално та­бло на стадиона е поста­вена и негова снимка. Та той е голмайстор на тур­ската суперлига преди 2 сезона. Заслужил си е уважението.

Докога си обвързан с настоящия турски клуб?
– Договорът ми е за 1 година.

Няма ли да има сантименти у теб, когато се срещнете с бившия ти клуб „Бешикташ“?
– Там имам много прия­тели, но дотук. Сега за­щитавам интересите на „Сивас“.

Докога оставаш в Бургас?
– Престоят ми е кратък и е в паузата след лагера на отбора в Болу. В събо­та сутринта пътувам с кола до Истанбул, а от­там със самолет до Сивас.

За финал, смяташ ли, че „Ботев“ има шансове да отстрани „Марити­мо“?
– Ако късметът на ре­ванша на 3 август е на страната на пловдивчани, смятам, че класиране за плейофите не е утопия.

Източник: Кристин Велизарова/ „24 часа“

Харесай Фейсбук страницата на KotaSport.com ТУК