Успехът на юношите е тест за треньорите

0

Националният от­бор до 19 години в момента е фут­болната ни гор­дост, защото успя да покаже посто­янство в резулта­тите. Играчите в състава на Ангел Стойков, които през есента в Сливен надвиха изк­лючително силните състави на Дания и Португалия, сега се справиха и с Франция, при това като гост. Ако някой си е мислил, че ре­зултатите под Сините камъни са би­ли случайни и теренът, от който се оплакваха съперниците, е помогнал, то сега няма никакво съмнение в класата на Тилев, Генчев, Наумов, Лясков, Тони Йорданов и останалите. Дори да не успеят в последния си мач срещу Босна и Херцеговина, фактът, че оставяме зад гърба си „петлите“ и в елитния квалификацио­нен кръг печелим най-малко четири точки, показва че в този отбор има изключителни качества.

Сега обаче идва големият тест за треньорите в българския футбол. Ако те отново не успеят да наложат поне половината от тези момчета и да ги превърнат във водещи фигури в клубовете си, значи просто са некадърни. Защото от французите, с които сега успешно се надиграваме, до 2-3 години поне десетима ще са звезди в топклубове и ще решават мачове в Шампионската лига. От португалците, чиито скалп взехме през ноември, това ще важи за по­не 5-6 играчи, а датчаните със си­гурност ще развият от настоящите си 19-годишни национали поне три­ма, за които в Англия, Германия и Италия ще похарчат луди пари. Ние може и да не се целим толкова ви­соко, но ще е невероятен успех, ако скоро видим няколко души от този национален отбор като твърди титу­ляри в Първа лига. Вижда се, че на тях просто им трябват повече мачо­ве при мъжете, дори да е във Втора лига за дублиращите отбори на ЦСКА-София и Лудогорец или за Септември.

Вече натрупахме доста грехове към тези, които за последен път представяха страната ни на голям форум през 2014 година, затова се­га трябва да сме още по-внимател­ни. Талантът в българския футбол очевидно не липсва, но кризата ста­ва все по-страшна на ниво треньор­ски и мениджърски кадри. Вносът може би трябва да е повече в тази посока, а не на такива като Бамба, Мамба и Самба, които задръстиха дори скромни тимове като Монтана.

Източник: Людмил Христов/ „Меридиан мач“

Харесай Фейсбук страницата на KotaSport.com ТУК