Убийството на бургаския футбол

3

Бургаският футбол бе убит. Това стана в един период от 15-17 години, които бяха тъжна хроника на това ритуално /само/убийство. Винаги изниква въпросът, как и кой и защо. Всъщност този въпрос няма еднозначен отговор. Натрупванията са твърде много и с твърде разнопосочен характер, за да може да се говори само в черно-бели краски.

Една голяма част от бургаските фенове, особено тези на Нефтохимик, са склонни да обвиняват за смъртта на местния футбол бизнесмена Митко Събев. Нека обаче да припомним някои факти, които като че ли се позабравиха. Събев реално спаси Нефтохимик през пролетта на 2000 година. Тогава клубът беше затънал в тежка финансова криза, почти отстъпи в битката за стадиона с Лукойл, и на практика Порточанов вече беше хвърлил кърпата. Тогава Събев чрез компанията Петрол влезе с 34 процента, а веднага след това осигури и свеж финансов ресурс. За своя престой в бургаския футбол Митко Събев е налял под различни форми около 100 милиона лева. Лошото е, че резултатът от всичко това е плачевен. Негово дело, разбира се със съдействието на бившия кмет Йоан Костадинов, а и на Димитър Николов, са сделките за стадион Черноморец, заличаването на Нафтекс, експериментите и в крайна сметка съсипването на двете футболни марки в града. Той обаче не беше сам. И ако Събев е давал парите, какво са правили другите, които са ги харчили и управлявали. Като един Красимир Балъков, който дойде с фанфари и обещания и напусна при първия срещнат проблем в края на 2010 година. Всъщност той избяга от Бургас, когато се разбра, че кранчето със златна вода спира вече да тече.

Тук има и други въпроси. Защо трябваше стадион Черноморец да бъде даван на концесия през 2001 година? Тогава тя бе спечелена от Ивайло Дражев и той поддържаше стадиона на добро ниво. През този период обаче ПФК Черноморец стигна до третия футболен ешелон и след това бе заличен. В случая политиците взеха решение, което се оказа пагубно за футбола. Защото след това бе гласувана и новата сделка с ПСФК Черноморец, която доведе до сегашното убийствено състояние на базата в квартал Акациите. Сега там играе подобието на отбор ПСФК Черноморец, който вчера загуби от ФК Черноморец 1919 с 0:10 и това бе милостив резултат. Въобще марката Черноморец в момента се лута в селските групи в опити да върне класата и нивото си.

Нефтохимик?

На последно място в Б група с малък бюджет и изоставен почти от всички. С отбор от млади юноши и трима – четирима мохикани като Тачо. През миналия сезон Павел Бошнаков изхарчи над 1 милион лева собствени средства, но не срещна пълното разбиране на местния бизнес. И логичното се случи. Преди това същото стана и с Николай Филипов, а още по – рано с Мартин Даков и покойния Георги Танев. За периода Събев вече говорихме.

През цялото това време местната политическа класа бе улисана в уреждане на собствените си сметки. Сладки парчета от голямата баница, която се раздаваше в последните години. А спортът да върви по дяволите, нали далаверата тече. Безотговорно бездействие, некомпетентност и бездушие. Никаква визия за развитие. И резултатът е налице. Сега Стара Загора разполага с два футболни тима, които заемат четвърто и пето място във временното класиране на А група, а Бургас стана за посмешище. В момента десетки млади футболисти играят в други отбори, треньори и експерти на високо ниво като Херо, Алекси Желязков, Неделчо Матушев, Иван Цветанов и други не се използват, а работят за чужди тимове.

Така бургаският футбол изоставен, пренебрегнат и презрян е май на точното място- в дъното на ямата. И не се вижда как може да бъде измъкнат от там, при положение, че местните политици не дават пари за него, а местният бизнес с малки изключения също…

Харесай Фейсбук страницата на KotaSport.com ТУК

0 0 votes
Article Rating
3 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
бургаския
бургаския
6 години по-рано

Само да уточним,че единия отбор от Зарата е на държавната хранилка,а другият е на фирма печелеща интересни обществени поръчки за милиони.

Kъшо
Kъшо
6 години по-рано

Ами то голяма част от отборите са на държавна хранилка – на Локо Пловдив спонсорът да не е от Пловдив? ами спуснат е, на Разград спонсорът и той е спуснат, Eтър да не би да е на издръжка на града? Имат 4 спонсора от София…

Анонимен
Анонимен
6 години по-рано

ами защо не останаха в Б група да се обиграят а тръгнаха да се ежат и да харчат в новата А група,колко пари завлякоха…