Тъмното минало на Спас Русев

1

„Нашият Спас“. Това фамилиарно и донякъде снизходително обръщение използват министри, бизнесмени, аристократи за

[sociallocker id=5830]

възпитаника на ВИФ Спас Русев, които отново влезе в новините с желанието си купи бизнеса на Делян Пеевски. Така сигурно му е викал и един от най-младите членове на Политбюро Стоян Марков. Русев става негов шофьор малко преди 10 ноември, като преди това е бил учител в интернат в радомирско село.В момента пък Спас Русев е собственик на ПФК Левски в оставка. Името ме предизвиква противоречиви реакции. В годините преди 10 ноември 1989 година той е пряко свързан със Стоян Марков. Именно той назначава през 1987 година Русев за управител на дискотека в малък провинциален град. Тогава това е ставала винаги с висши протекции, а този пит хора по правила са били и сътрудници на службите.

Марков пък е дясната ръка на Огнян Дойнов. По живково време го наричат “червеното юпи” заради силно изразените му комбинаторски качества. След 1989 г. Стоян Марков напуска България и заедно с Огнян Дойнов се захващат да организират външнотърговските фирми, създадени през 80-те години, на базата на международни проекти. Доц. Пламен Кенаров, бивш царски депутат, твърди, че Стоян Марков е “мозъкът на източването на „външния ни дълг”. Неговата дъщеря Нина е съпруга на бизнесмена Георги Велчев, брат на бившия финансов министър Милен.

След като Марков отпрашва за чужбина Спас Русев минава в СДС и бързо става зам.-шеф на Агенцията за чуждестранна помощ. Въпреки обвиненията за далевери с храните и консумативите, които Западът праща на закъсала, но демократична вече България, Русев излиза сух от скандала и отива в Лондон. Там е съсед не само с Марков, но и на Иван Тодоров-Доктора. В самата агенция той работи и чрез собсвената си фирма Артемис – 6, която е посредник при сделките. Огромни количества храна, дрехи, напитки, лекарства и горима преминават през нея. Смята се, че за две години Русе е натрупал над 300 милиона долара. Това веднага го прави един от големите богаташи на прехода. Далаверите с агенцията са огромни, защото тогава няма отчетност, няма никакви стандарти и начина на работа е напълно непрозрачен. Спас Русев работи заедно с Борислав Дръндаров и Петко Симеонов, който е друга знакова фигура на прехода. Русев създава и верига от фирми, чрез които развива бизнеса си. В Лондон бързо си купува апартамент за 1,5 милиона лири в баровски квартал, същото така придобива и офис. Веднага след това става и горд притежател на скъпарска яхта. След това се занимава с различни бизнеси, смята се, че е един от хората, които успешно консултират родните богаташи къде да скриват парите си в удобни офшорни зони и данъчни райски кътчета.За това разбира се получава много солидни комисионни. Счета се и за един от сивите кардинали на прехода у нас.

Изгрява отново на обществената сцена у нас с връщането на Симеон Сакскобургготски, което той инициира и подготвя. Представя му много от бъдещите министри на НДСВ и води инвеститор след инвеститор, някои от които доста спорни. Името му нашумя и с прословутата снимка от Монака, когато на неговата яхта бяха снимани два царски министри и Иван Тодоров-Доктора, който тогава беше наркотрификант №1 у нас. Русев развива успешно няколко бизнеси след 2005 година. Още от тогава интересите на Русев клонят в телекомуникациите и от миналата година той е собственик на „Виваком”. С жена си Деляна колекционират модерно изкуство и през 2010 година предизвика фурор в София като доведе най-скъпо продаваният китайски художник Зенг Фанжи. Да видят произведенията му се наредиха топмоделът Ел Макферсън, фотографът на Мерилин Монро Лари Шилър, прочутата фотографка Ани Лейбовиц, както и премиерът Бойко Борисов и културният министър Вежди Рашидов.

Източник: nbox.bg

Харесай Фейсбук страницата на KotaSport.com ТУК

[/sociallocker]

 

0 0 votes
Article Rating
1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
факт
факт
7 години по-рано

ЛЕВСКИ е отбора на комунистическата „ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ”, същата „Д.С.”, която създаде ЛАГЕРИТЕ на СМЪРТА „тип Белене” . # България е „член” на ЕВРОСЪЮЗА, кому е нужен ЛЕВСКИ ? # ЦСКА е отбора на комунистическия „Варшавски Договор”, същия „В. Д.”, който удави в кръв „Пражката пролет” . # България е член на НАТО, кому е нужен ЦСКА ? # 3 000 000 българи избягаха от настоящите управници – комунистическите ЛЪЖЕдемократи и техните символи ЦСКА и Левски. # Трябва ли отново с кървави народни пари да продължаваме да реанимираме тези две комунистически изчадия ? ? ?