Травми на четириглавия бедрен мускул

0
-
-

Често при практикуване на спорт или при физическо натоварване може да се получи травма на

[sociallocker id=5830]

четириглавия бедрен мускул . Познат още като квадрицепс (m.quadriceps femoris), този мускул е разположен в предната част на бедрото и се състои от четири глави (vastus medialis, vastus intermedius, vastus lateralis, rectus femoris), които участват във флексията на тазобедрената и екстензията в колянната става.

Поради своето централно разположение, този мускул често поема удари, най-вече в контактните спортове като футбол, баскетбол и бойни изкуства и може да бъде контузен. Също така не рядко при спортовете свързани със скокове, удари с крака и резки смени в посоката, може да се получи разтежение на квадрицепса или сухожилията му.

Най-чести травми на четириглавия бедрен причините за тях
В зависимост от локализацията, тежестта и начина на получаване, могат да се наблюдават различни по вид травми, включващи най-често контузии, разтежения или скъсване на сухожилие на четириглавия бедрен мускул.

Най-чести и характерни за повечето от контактните спортове са контузиите, които са свързани с директен удар от тъп предмет (каска, шайба, стик) или противников играч (с коляно, с ръка). При тях в зависимост силата на удара, се получава, в по-голяма или по-малка степен, травматично увреждане на меките тъкани и разкъсване на кръвоносни съдове. Контузията на четириглавия бедрен мускул е една честите причини за извеждането на играч от игра, поради невъзможността за движение на крака и силната болка. Поради своето най-повърхностно положение rectus femuris е най-често контузваната глава на четириглавия бедрен мускул. При по-тежките случаи на контузия на квадрицепса, както и при неправилна първа помощ или лечение, могат да се получат усложнения като осифициращ миозит, дълбок мускулен абсцес и флегмон. Осифициращият миозит е заболяване характеризиращо се с вкостеняване в хематома, под действието на остеобласти и отлагане на калциеви соли.

Другите чести травми на четириглавия бедрен мускул са разкъсванията на мускулни и сухожилни влакна, познати като разтежения. В зависимост от тежестта си те могат да могат да бъдат разделени на леки, средно тежки и тежки. При най-леките разтежения се разкъсват незначителен брой мускулни или сухожилни влакна, докато при тежките се наблюдава пълно или почти пълно разкъсване. Най-често пълно разкъсване се наблюдавана на собстевното сухожилие на rectus femuris, в зоната на сухожилно-мускулния преход в дисталната част на квадрицепса (в областта над коляното). Това е тежка травма изискваща оперативно лечение и дълъг период на възстановяване.
Симптоми при травма на четириглавия бедрен мускул

В зависимост от тежестта и вида на увредата се наблюдават различни по тежест симптоми и двигателни дисфункции.

При контузия се наблюдава:
Локална болезненост;
Оток;
Посиняване – вследствие от кръвоизлива (2-3 часа след травмата);
Ограничаване на движенията – рефлекторно вследствие от болката;

При леки до средно тежки разтежения се наблюдават:
Локална болезненост и палпатортна болка на мястото на разкъсването;
Намалена мускулна функция;
Незначителен оток;
Локален кръвоизлив;

При пълно разкъсване на сухожилието на квадрицепса се наблюдава:
Рязка, пределно силна болка;
Образуване на бразда и свиване на мускула;
Значителен оток запълващ бразда скоро след травмата;
Локален кръвоизлив;
Почти напълно ограничени движения;

Диагностика при травми на четириглавия бедрен мускул

Диагнозата се поставя въз основа на клиничния преглед, при който се установят съответните симптоми и различна степен на дисфункции на крайника. В някои случай могат да се изискат допълнителни образни изследвания като рентгенография и ядрено-магнитен резонанс, с цел изключване на съпътстващи травми в областта на бедрото и коляното.

Лечение при травма на четириглавия бедрен мускул
В по-голямата част от случаите на травми на четириглавия бедрен мускул лечението е консервативно и е свързано със стандартните средства за лечение на спортни травми, които включват:

Покой и частична имобилизация;

Компресивна еластична превръзка с цел ограничаване на отока;
Студени компреси локално за 10-15 мин., 3-4 пъти дневно;
Обезболяващи и противовъзпалителни средства;
След преминаване на острите симптоми (3-4 дни) допълнително могат да се включат:
Топлинни процедури;
Масаж;
Ултразвукова терапия;
Изометрични контракции;

На по късен етап с изчезване на болката се включват упражнения за възстановяване на обема на движение и възстановяване на функциите на крайника. Обикновено 2-3 седмици след травмата се преминава към лечебна тренировка, имаща за цел пълно функционално възстановяване на спортиста в съответния спорт.

Когато се касае за разкъсване на мускулни влакна трябва да се има предвид, че те зарастват първично, посредством съединително тъканен мост, но никога не достигат първоначалната си дължина. Поради този факт, в по-тежките случаи на разкъсване на мускулни влакна, се предпочита хирургично лечение. Същото се отнася и за пълните разкъсвания на сухожилията на четириглавия бедрен мускул.

Източник: Framar.bg

Харесай Фейсбук страницата на KotaSport.com ТУК

[/sociallocker]