Супер новина! Засенчваме Серес с многофункционална писта край Бурга

1

Високоскоростни емоции, адреналин и освежаващо разтоварване – така може да се обобщи преживяването на състезателната писта в гръцкия град Серес. Тя е една от най-добрите писти в Европа, напълно обезопасена е, особено в зоните около завоите, и отговаря на най-високите международни изисквания за сигурност. Пистата е най- голямата на Балканите и е единствената в този регион, която е конструирана съобразно стандартите на F.I.A. Това в сбита форма се отнася за митичната Серес, но много скоро тя може да бъде засенчена, ако не с по- модерна, то поне със същите показатели писта край Бургас. Това научиха по -очочорените, малко след визитата на премиера Бойко Борисов в Бургас.

Най- вероятно трасето ще се простира на площ, двойно по- голяма от тази в съседната страна- 2000 декара. Два били вариантите за местонахождение- и до един логистични. Единият е бившото танково стрелбище край квартал Банево, а другия пак е в района. В гористата местност, където се разрази огнения ад преди два месеца. Хиляди декари са черни като катран след унищожителния пожар. Релефът бил разчупен и специалистите съветват на първо време да не се избързва с ударно залесяване, или поне не навсякъде.

В непосредствена близост е летището, пристанището, действаща кариера и то общинска, автомагистрала Тракия е на една ръка разстояние- образно, а скоро трябва да започне строежа на аутобана „Черно море“ и Северния обход на морския град, пак до бъдещата многофункционална писта. Освен за коли и мотири, тя щяла да включва картинг трасе, полигон за обучение в екстремна среда, развлекателен и спортен център. Инвестицията със сигурност ще направи Бургас и региона още по- позната дестинация в световен мащаб. Тя се оценява на 10 млн. лв. Идеята е да се измисли форма за публично- частно партньорство за реализация на проекта, който ще доведе до икономически и социални ползи за целия регион.

Освен това една подобна инвестиция може да намали инцидентите и жертвите по пътищата. Надделява мнението, че ако младежите се обучават зад волана в контролирана среда, те ще добият навици да се справят по- добре и на пътя. Младежите с по- буйна кръв пък могат да си организират по- безопасни състезания, вместо да се гонят нелегално по пътищата през нощта и това да води често след себе си трагедии. На подобна писта биха могли да се провеждат международни състезания, което ще подобри имиджа на страната ни като спортна дестинация и ще помогне за развитието на повече добри пилоти на световно ниво у нас.

Бургас е подходящ за подобна инвестиция по няколко причини. На първо място климатът би направил подобно вложение успешно, защото за да се използва пистата почти целогодишно, са нужни по- меко време и температури не по- ниски от 5 градуса по Целзий. Наличието на пристанище, летище и магистрала, която свързва Бургас със София и Пловдив, ще позволи достъп от цял свят до пистата. Многобройните туристи през лятото пък ще гарантират успех на инвестициятаОтделно- нови работни места, по- висока заетост на хотелите в региона, възможност за организиране на всякакви мото и автосъстезания, тестове на водещи европейски отбори. В комплекса ще има още картинг писта, подходяща за обучение на млади шофьори и провеждане на състезания, както и полигон за екстремни условия, в който посред лято да може да се кара на лед например. Какво ще излеза накрая, ще разберем, а концепция имало със сигурност.

Припомняме, че в края на 80- те години Сливен имаше вариант да си има подобна писта, която даже бе готвена за Формула 1. Прокетът обаче бе замразен , а после загърбен.

0 0 votes
Article Rating
1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Коко
Коко
6 години по-рано

Оправиха футбола, баскетбола, плуването, бокса, борбата и т.н. спортове в Бургас, сега писта ще правят! После за Формула 1 направете! Кметееее, Кмете…