Стамен Белчев: Не съм спал след успеха! Важното е да не тъпчем на едно място, а да продължим израстването си

0

Треньорът на ЦСКА Стамен Белчев (48 г.) даде интервю за „Тема Спорт“, в което направи обзор на представянето на отбора през изминалата година. Той сподели и своето мнение относно това кой от българските наставници заслужава да бъде обявен за №1 за 2017 г. Освен това специалистът даде оценка за представянето на някои от футболистите на армейците до момента, но запази в тайна плановете си за зимната селекция.

– Каква е оценката ви за годината на ЦСКА?

– Не обичам да давам оценки, особено за моята работа. Ще кажа само, че се движим в правилната посока. Най-радваща е скоростта, с която се развиваме. Напролет важното е да не тъпчем на едно място, а да продължим израстването си. Имаме постоянство в надграждането. Нека обаче оценките да ги дава някой друг.

– Доколко през есента постигнахте постоянството на терена, което искахте от самото начало на престоя ви в ЦСКА?

– В по-голямата част от полусезона го имахме. Тръгнахме трудно. След това набрахме скорост, направихме серия от добри мачове. После допуснахме три поредни равенства, но в тях не играхме толкова лошо, в интерес на истината. Тези ремита ги отдавам повече на подценяване и несериозен подход към част от срещите. Като че ли подценихме ситуациите пред вратите на съперниците. Мисля обаче, че си извлякохме нужните поуки от тези неуспешни моменти. Здраво стъпили сме на земята и сме пределно наясно, че не сме постигнали нищо кой знае какво. Постоянно трябва да подобряваме играта си.

– След 6:0 над Берое заявихте, че това не е бил най-силният мач на отбора през есента. В коя среща тогава показахте най-добро лице?

– Бяха няколко силните мачове – единият беше 6:2 над Ботев в Коматево. Също и с Лудогорец за купата. Имаше и други срещи, които проведохме на добро ниво. Да биеш с 6:0 е атрактивно, но според мен това със сигурност не беше най-силният ни мач.

– А кой беше най-слабият?

– Може би със Септември на националния стадион (1:0). Kamo че ли това бе най-слабият. При някои домакинства също не бяхме на нужното ниво.

– Каква е рецептата да биеш два пъти поред Лудогорец? Преди вие да поемете отбора, ЦСКА нямаше нито един успех в шампионата над този съперник, а само веднъж го бе спирал за купата?

– С постоянство, с много работа и най-вече с колективни действия, които са най-важният елемент. В тези срещи показахме добри отборни действия в атака и в защита и това се отплати. Отдавам успехите изцяло на работата на момчетата.

– Имаше ли моменти, в които ви идваше да хвърлите кърпата – дали заради странични фактори, дали заради моментно представяне на отбора?

– Не, в никакъв случай. Аз съм такъв човек, че когато нещата не се получават, опитвам да запазя спокойствие, да анализирам трезво нещата и да си извадя поуки. Винаги търся причината първо в себе си, а не в отбора. Когато нещата не се получават, това ме мотивира още повече. В нито един момент не съм си помислял да хвърлям кърпата.

– Намирате ли за странно недоволството към съдиите от страна на основния ви съперник?

– Всеки си гледа нещата от неговата камбанария. И ние можем да сме недоволни от съдиите, защото имаше такива причини. Нека ги оставим на мира реферите. Те не са лоши, но трябва да показват още по-добро ниво. Показателно е, че имаме 4-5 международни съдии. Но те могат много повече. Имаше някои скандални решения през есента, но напролет вярвам, че ситуацията ще е по-добра.

– Какво още искате да подобрите в представянето на ЦСКА?

– Много са нещата. Едното все така е прословутото притежание на топката. Искам да бъдем по-търпеливи, когато владеем кълбото и когато не го правим. Нужно е да сме по-компактни, когато не държим топката. Искам между отделните линии да няма големи пространства, за да може да печелим бързо притежанието.

– Доколко се подобри отборът спрямо миналия сезон?

– Със сигурност има разлика. Увереността е по-голяма. Ако продължим по същия начин, ни чака добро бъдеще.

– Кои футболисти бележат най-голям прогрес? Малинов се утвърди като титуляр, Десподов се разписа в пет поредни мача преди края на годината…

– Наистина Малинов направи голяма крачка в развитието си и най-важното – показва постоянство. Десподов, въпреки головете, може и трябва да се представя по-добре. Нека оценките за останалите футболисти да останат за съблекалнята.

– Какви са впечатленията ви от нападателя Хеан Карлос Бланко, когото представихте минути след успеха над Лудогорец за купата?

– Бланко е добър футболист, който ни дава много варианти за атаката. Той е поливалентен. Ще преценим тепърва на коя точно позиция ще го използваме, защото опциите са доста.

– Колко още попълнения да очакваме?

– Работи се по селекцията, но докато няма подписан договор, няма смисъл да говорим празни приказки и да даваме празни обещания и надежди на феновете.

– А напускащи?

– Зависи какви и колко играчи ще привлечем.

– Сега идва времето на анкетите и класациите. Кой според вас заслужава да бъде избран за Треньор на годината в българския футбол?

– Мисля, че Станимир Стоилов. Доказа го с успехите начело на Астана. Няма кой да го настигне, поне през изминалата година. Димитър Димитров-Херо и Стойчо Младенов също постигнаха добри неща. Да не забравяме и по-младите специалисти като Николай Киров и Александър Томаш. Те показват израстване. Сигурно забравям още някого, да не ми се обиждат. Но Станимир Стоилов категорично е номер едно.

– Вие, Мъри Стоилов и Григор Димитров допринесохте доста за популяризирането на родния ви град Хасково през 2017 година…

– Това може само да ме радва. Обичаме си града.

[sociallocker id=5830] Абонирайте се за канала ни в youtube , за да виждате първи всички нови видео репортажи! Благодарим! https://www.youtube.com/kotasport [/sociallocker]