СПОРТНА БОМБА! Без Зимната олимпиада по телевизията! БНТ не може да плати

0

БНТ почти сигурно няма да излъчва Зимните олимпийски игри в Пьончан. Това потвърдиха пред столичен всекидневник два източника. До последно националната телевизия ще преговаря с носителя на правата „Дискавъри Комюникейшънс“. Към този момент БНТ няма възможност да отговори на финансовите искания. Възможно е в последния момент правителството да отпусне допълнителна субсидия, за да бъдат платени правата.

Дори да се случи чудо в месеца преди началото на най-големия спортен форум, националната телевизия ще дава ограничен пакет от около 100 часа.

„Продължаваме да преговаряме – сподели източник от БНТ, който пожела да остане анонимен. – Засега нямаме разбирателство, защото цените са изключително завишени.“

Американската компания „Дискавъри Комюникейшънс“ купи правата за зимната олимпиада за 1,3 млрд. евро. Тя е собственик на каналите „Евроспорт“, които ще излъчват почти денонощно у нас състезанията. Ефирите ще бъдат достъпни за абонатите на кабелна телевизия, но останалите българи няма да имат възможност да следят пряко надпреварите.

„Дискавъри Комюникейшънс“ надцака Европейския съюз за радио и телевизия (EBU), част от който е БНТ, при търга за правата. Оферта на загубилия кандидат е била в рамките на 800-900 млн. евро.

Единственият шанс на БНТ се крепи в едно от условията по договора за излъчване с Международния олимпийски комитет. МОК изисква от всеки притежател на правата да предоставя 100 часа жива картина на безплатна национална телевизия. Въпросният пакет също е въпрос на търговска договорка. Според неофициална информация от „Дискавъри Комюникейшънс“ са поискали цена, която е близо три пъти по-висока от досегашната сума, плащана от БНТ за пълните права.

Преговорите между двете страни са започнали преди три години. Тогава е била поискана още по-голяма сума. През 2017 г. разговорите са възобновени, а последната среща между двете страни е била през декември, но също не е довела до резултат.

БНТ не може да плати въпросната сума, защото в последните пет години бюджетът на държавната телевизия не е променян.

На помощ са се притекли легенди на родния спорт. Лично емблематичният гимнастик Йордан Йовчев е занесъл писмо до президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах със запитване по въпроса. То е било адресирано от Българската асоциация на спортистите олимпийци. Отговорът на МОК бил, че правата вече са били дадени.

Подобно запитване отправили и от Българския олимпийски комитет.

„Отговориха ни, че става въпрос за договорни отношения между БНТ и „Дискавъри“. МОК няма как да повлияе директно, но казаха, че ще се опитат да направят нещо“, обясни генералният секретар на Българския олимпийски комитет Белчо Горанов.

БНТ излъчва без прекъсване летните и зимните олимпийски игри от 1964 година.

„Евроспорт“ е заложил в своята програма 900 часа живо предаване от олимпиадата. Освен това състезанията ще текат и по дигиталната платформа „Евроспорт плейър“. На нея потребителите могат да избират кое състезание да гледат. 150 световно признати експерти и коментатори ще отразяват игрите в Пьончан. Сред тях са 28 олимпийски шампиони.