„Синята“ селекция – навременна и с цел

0

Левски е доста активен на трансферния пазар. За първия ден от старта на новия сезон клубът вече си бе осигурил шест нови попълнения, а треньорът Николай Митов анонсира, че ще бъдат взети още трима нови. Последният път, когато сините още в началото на тренировъчния процес бяха с почти напълно окомплектован състав, бе точно преди 5 години. Тогава треньор на тима бе Илиан Илиев (Николай Митов бе в щаба му), а на пресконференция бяха представени Станислав Ангелов-Пелето, Базил де Карвальо, Ромен Ели, Роман Прохазка, Агиеманг Опоку и Марсиньо. Онези футболисти обаче прибираха фантастични суми в сравнение с привлечените сега (по-късно към изброените се присъедини и португалският централен нападател Жоао Силва, който бе и най-скъпоплатен в онзи отбор). Настоящата ситуация на „Герена“ е коренно различна, но въпреки това сините вече разполагат с чужденците Серджиу Буш и Жуниор Мапуку, както и със собствените си юноши Александър Любенов, Иван Горанов, Георги Ангелов и Антонио Вутов. Пред подпис е и друг, израснал на Терена“ – Васил Панайотов, който вече започна тренировки.

Определено тази селекция поражда редица въпроси. Но е ясно, че е навременна и правена с цел – взети са чужденци, от които се очаква да направят разликата, както и футболисти, които хем милеят за Левски, хем ще прибират доста по-малко отколкото предшествениците им. Плюсовете от тези действия са няколко. Съблекалнята бе основно проветрена. В нея вече ги няма тарторите, не останаха играчи, които да мрънкат (изключение е Боян Йоргачевич, който обаче може да напусне). Тандемът Николай Митов – Даниел Боримиров залага много на нападателното дуо Серджиу Буш и Жуниор Мапуку. Първият се опитва да си върне формата от есента на 2014 година, когато направи фурор у нас с екипа на ЦСКА. Тогава румънецът вкара 10 гола в 19 шампионатни мача и си осигури трансфер в Шефилд Уензди. Жуниор Мапуку пък бе един от най-добрите нападатели в родното първенство през миналата кампания. Както и да го погледнем, двамата са много по-добра опция от Бабатунде Аденижи, който през миналата кампания скъса нервите на феновете с нескопосаните си отигравания и редицата пропуски.

Останалите новопривлечени са юноши на клуба. Всички те ще играят за по-малко средства от освободените – от „Герена“ вече си тръгнаха Александър Александров, Сашо Александров, Веселин Минев, Амаду Сукуна, Сърджан Лукин, Георги Костадинов, Джереми де Ноойер, Антонио Аниете. Явно е, че свиването на бюджета, и по-точно средства за заплати, върви повече от успешно. Освен това Любенов, Горанов, Ангелов и Вутов (както и Мапуку и Буш) са играли редовно през пролетта. Нещо, което отсъстваше при последните селекции, когато все бяха привличани футболисти, правещи опити за рестарт на кариерите си.

Все пак ударните промени крият доста рискове. Първият и най-големият е, че времето до първия официален мач е доста кратко. Левски стартира в Лига Европа на 29 юни… Тоест времето за сработване на почти изцяло нов отбор е прекалено малко. А и в селекцията все още има пропуски – спешно трябва да се привлече десен бек – в момента в състава няма нито един такъв. Ако не бъде взето крило, е ясно, че се отива към вариант на схема 4-4-2, при който халфовете са подредени под формата на ромб или пък станалото много популярно напоследък 3-5-2, което не се получи добре при Елин Топузаков.

Като минус може да се отчете и фактът, че от Левски не излязоха и не казаха защо точно се прави подобна селекция – че целта е икономисване на средства – нещо, което бе загатнато при представянето на новите екипи с половин уста от изпълнителния директор Красимир Иванов. Трябваше просто кратко и ясно да се посочи, че е крайно необходимо бюджетът да бъде свит.

Като цяло обаче всички действия на ръководството бяха планирани и изпълнени. А до какво ще доведе тази селекция е съвсем различен въпрос. На който само представянето в Лига Европа и първите кръгове на новото първенство ще дадат отговор. Тогава ще се види дали говорим за „вливане на синя кръв“ или „евтин популизъм“.

Източник: Янаки Димитров/ „Тема спорт“

Харесай Фейсбук страницата на KotaSport.com ТУК