САЩ бойкотират Световната купа по биатлон в Русия

0
usa biatlon
Американският отбор по биатлон ще бойкотира финалния кръг на Световната купа за сезона в руския град Тюмен. Надпреварата ще се проведе в края на месеца, а янките обявиха, че няма да участват заради липсата на оторизирана антидопингова лаборатория в Русия.

На Игрите в ПьонгЧанг Русия се състезава под неутрален флаг, но в средата на седмицата МОК възстанови членството на страна, а сега се очаква решение и за статута на руската антидопингова агенция (RUSADA).

“Решението на Международния съюз по биатлон (IBU) да измести финалите на Световната купа в Тюмен е напълно неприемливо. В подкрепа на чистия спорт и нашата физическа сигурност ние не мислим, че е добре да участваме там”, гласи съобщението на американския отбор, подписано от президента на местната асоциация Макс Коб.

Той твърди, че Русия не спазва разпоредбите на WADA: “Напълно подкрепяме правото на чисти руски спортисти да се състезават, както и Русия да бъде домакин на надпревара от Световната купа в бъдеще, но това трябва да стане, когато те покажат пълна отдаденост на борбата с допинга.”

Още по време на зимните олимпийски игри в Южна Корея спортисти от другите отбори съобщиха, че обмислят дали да пътуват за последните стартове от сезона. “Надявам се Швеция също да бойкотира стартовете в Тюмен”, заяви Себастиан Самуелсон, който спечели сребро в преследването в ПьонгЧанг и злато с мъжката щафета.

Стартовете в Тюмен са от 22 до 25 март, като са планирани спринг, преследване и масов старт при мъжете и жените.