Ремонтът на стадиона в Горна Оряховица събуди подозрения за измама

0
-
-

Ремонтът на стадион „Локомотив“ в Горна Оряховица събуди подозрения за некачествено изпълнение. Сигнал на читател на „Дневник“ показа, че не е извършен голям обем дейности по заданието на проекта, който се финансира изцяло с държавни пари.

През лятото държавата се ангажира да помогне с по 1 млн. лева на три стадиона, за да бъдат приведени към изискванията на Българския футболен съюз за новата първа лига. Единият е този в Горна Оряховица, а другите два – стадион „Тича“ във Варна и градският стадион в Русе. И трите съоръжения имат сходни проблеми – лошо състояние на терените и липсата на осветление.

На 9 септември община Горна Оряховица обяви, че обновяването на тревното покритие е започнало и багерите вече изгребват първия слой.

Документацията на обявената от Министерството на младежта и спорта поръчка показва, че трябва да бъде направен масов изкоп с дълбочина 62 см, или общо 6272 куб. м.

От изпратените до „Дневник“ снимки обаче изглежда, че вече отнетият горен слой с дебелина 10-15 см ще остане единственият „масов изкоп“.

След премахването на най-горния слой е разкрит повърхностният слой на стария дренаж с видими следи от сгурия. Той обаче не е изцяло премахнат, както е предвидено според документацията, а в него са изкопани само траншеите за дренажните тръби.

Върху тях е започнало полагането на основа от фракция и вместо да бъде изграден нов дренажен слой на целия терен, такъв, изглежда, ще им само в зоната на траншеите.

Следващият етап на ремонта на терена е полагане на пясък и хумус върху отнетия слой и поставяне на нов тревен чим. По договор максималният срок за приключването на строително-монтажните дейности е 60 календарни дни.

Изпълнител на поръчката за ремонт на стадиона в Горна Оряховица е обединението „Органик сълюшънс“. То спечели с цена 850 822 лева с ДДС, с което би предложението на „Електрисити“ ЕООД от 977 470 лева.

„Органик сълюшънс“ е вероятният победител и за стадион „Тича“ във Варна. Там обединението предложи значително по-ниска цена за изпълнение от другия участник в процедурата „Рудин“ ООД – 832 860 лв. без ДДС (999 432 лв. с ДДС) срещу 1 262 585 лв. без ДДС на „Рудин“.

Водещата фирма в „Органик сълюшънс“ е „Джерамис интернешънъл“ ООД, която се занимава с поставянето на спортни и подови настилки.

На сайта на дружеството се виждат референции от кмета на Созопол Панайот Рейзи, кмета на Симитли Апостол Апостолов и изпълнителния директор на „Национална спортна база“ ЕАД Пламен Манолов.

Друга от фирмите в обединението – „Бос консулт“, се занимава с консултантска дейност в областта на счетоводството и одита. Третата фирма в сдружението е регистрираната в Симитли „Георесурс“ ЕООД.

Извадка от количествената сметка за дренажната система и тревния чим на стадион „Локомотив“ в Горна Оряховица:

1. Масов изкоп и извозване до сметище и разриване на земни маси (6272 куб. м).
2. Машинно подравняване на дъното на изкопа, уплътняване и оформяне на наклони по проект (8960 кв. м)
3. Доставка и полагане първи пласт – фракция 30÷100 мм с дебелина 15 см (1344 куб. м)
4. Доставка и полагане втори пласт – фракция 20÷60 мм с дебелина 10 см (896 куб. м)
5. Доставка и полагане трети пласт – фракция (мита) 5÷15мм с дебелина 5 см (448 куб. м)

Източник и снимка: dnevnik.bg

Харесай Фейсбук страницата на KotaSport.com ТУК