Рекорд: Български футболен клуб заработи 150 милиона лева

0

Един български клуб чупи всякакви рекорди през последните години. Това е ПФК Лудогорец. Тимът от Разград ще стане за шести пореден път шампион на страната, два пъти влиза в групите на Шампионска лига, като вече оставя сериозна диря в Европа. Лудогорец подобри рекорда и за външен трансфер на играч от родното първенство. Преди три години Жуниор Кейсара бе продаден за 5,5 милиона евро в Шалке 04.

Според последните изчисления Лудогорец чупи и финансов рекорд за българските мащаби. Дружеството е заработило над 150 милиона лева приход за последните 6 години.Това е в пъти в повече от другите български клубове. Става въпрос за пари от фондовете на Шампионка лига, Лига Европа, тв права, трансфери, спонсорство, реклами, продажба на билети и допълнителен маркетинг. По този показатели клубът е вече в друга орбита. Преди броени дни беше открита обновената база в Разград, която няма аналог у нас. Подобно съоръжение щеше да бъде построено в Пловдив, но фалитът на КТБ прекъсна проекта на Ботев.

Дори и грандове като Левски и ЦСКА не могат да се похвалят дори и с 30 процента от сумата, която Лудогорец е заработил по напълно пазарни механизми. За този година бюджетът на клуба се изчислява на 25 милиона лева. Ако успехите продължат, твърде възможно е през следващия сезон той да надхвърли сумата от 30 милиона лева, което е близо до средноевропейските нива.

Харесай Фейсбук страницата на KotaSport.com ТУК