Революция в изграждането на спортните бази в Бургас

0
-
-

Въпросът със спортните бази, които се намират на територията на община Бургас е особено актуален в последните години. Старите зали и стадиони стават все по-непригодни, а стадион „Черноморец“ постепенно губи във функциите си на спортно съоръжение. Преди години в спортния комплекс на площ от 140 декара тренираха състезатели от над 10 спорта. Сега там все още има няколко клуба, които стоически продължават да се подготвят, но това е повече от инат, отколкото от реални възможности за провеждане на минимален като изисквания тренировъчен процес. В същото време сагата около стадиона, който е апортиран в смесеното дружество ПСФК „Черноморец“ продължава, но нейният край остава неясен във времето. Стадион „Лазур“ е частен, а наемите, които се искат за него, го правят също почти неизползваем. Старите зали „Бойчо Брънзов“ и „Младост“ стават все по-неактуални. В първата тренират основно баскетболисти, но съоръжението е морално остаряло и не предлага условия за провеждане на тренировки с модерни методи, възстановителни процедури и ползване на адекватни спортни съоръжения. Зала „Младост“ бе построена и открита през 1986 година. Като капацитет тя е значително по-голяма от „Бойчо Брънзов“, но липсата на поддръжка вече си казва думата. Част от покрива е пробит и капе при дъжд, над 30 процента от помещенията са неизползваеми, а техническото състояние на поддържащите системи за вентилация и отопление е под всякаква критика.

Общината разполага и с бази във Ветрен, Българово и Долно Езерово. Вторите две се ползват от ПФК „Нефтохимик“, но и те имат нужда от свежи инвестиции. Тази във Ветрен се дава за провеждане на тренировки на юношите на ФК „Черноморец 1919“. На място има и изграден открит плувен басейн. Той отвори врати през лятото на 2011 година.

Всичките тези натрупвания на негативни фактори създадоха необходимост от нова политика по отношение на спортните бази на територията на общината. Може да се каже, че такава бе проведена и за последните 7-8 години в тази посока бе направено много. Изградени бяха спортни бази в комплексите „Изгрев“ и „Славейков“. Те са многофункционални и предлагат условия за различни видове спорт. В „Славейков“ бе открита и 200-метрова тартанова писта, което облекчи възможностите за провеждане на тренировки по лека атлетика . В момента състоянието на пистата обаче не е добро и тя има нужда от спешен ремонт. В базите бяха изградени и футболни игрища с по-малки размери. Те помагат за провеждане на занятия с подрастващите, но не са достатъчни за работа с по-големите възрасти над 14 години.

Конкретно за базата в комплекс „Изгрев“ вече има входирана докладна записка за нейното разширяване. Ще бъде разширено централното игрище до размери за провеждане на футболни срещи за мъже. Това обаче налага откъсването на няколко декара от съществуващия парк „Изгрев“. Налице има и известно обществено недоволство. Част от хората се питат необходимо ли е да се взема площ от парка и да се разширява теренът, при положение, че има достатъчно игрища в града. Докладната обаче е факт и инвестиционното намерение най-вероятно ще бъде реализирано.

В момента се изгражда голяма спортна база и в комплекс „Меден рудник“. Тя ще приютява няколко спорта и ще бъде ценна придобивка не само за жителите на комплекса, но и за целия град.

Там бе построен и закрит плувен басейн, който се използва за тренировки и провеждане на състезания. Също в „Меден рудник“ врати отвори и зала „Никола Станчев“.

Нов открит плувен басейн бе открит до комплекс „Флора“ в Морската градина.

В продължение на няколко години в Бургас бяха открити и близо десетки футболни игрища с изкуствена настилка. ДФК „Звездичка“ пък изгради със собствени средства и усилия, но и с логистиката на общината две собствени бази, които предлагат отлични условия за подготовка. Същото важи и за „Бургас спорт“, който разполага също с оптимални възможности за провеждане на тренировки.

Големият спортен обект, който обаче се изгражда, е зала „Арена – Бургас“. За нея ще бъдат изразходвани близо 70 милиона лева с актуализацията на бюджета за изграждане. Парите са осигурени от държавата, но залата ще се намира на територията на морския град. Тя ще има най-модерната писта за лека атлетика в цяла Източна Европа, ще предлага условия за тренировки на още поне десет вида спорт и ще побира около 7 000 души публика. Отделно ще разполага и с търговски площи, които ще се отдават под наем. По този начин ще бъдат покривани част от разходите, които се очаква да бъдат значителни по размер. Сметките показват, че само за поддръжката и заплатите на персонала месечно ще са необходими около 60-70 хиляди лева. „Арена – Бургас“ ще предлага и възможности за провеждане на концерти и конгреси, което прави съоръжението многофункционално. Това безспорно ще бъде най-ценната придобивка за бургаския спорт в последните години.

От лятото на миналата година край комплекс „Славейков“ започна най-после изграждането на нов спортен комплекс, който включва закрит модерен плувен басейн и малък стадион с размери за официални мачове и изкуствено осветление. На територията на комплекса ще има два тенискорта, както и зимна пързалка. Очаква се цялата база да е готова до края на 2018 година.

Новото съоръжение се строи на мястото на бившия плувен комплекс и залата за гимнастика, които бяха съборени. Преди това имаше инвестиционно намерение от Българската федерация по борба, което обаче по определени причини не се реализира.

Все още съществува проект за изграждане на нова база за нуждите на спортното училище в града. Този проект обаче не може да намери и защити финансирането си. Възможно е в следващите години държавата да отпусне пари за въпросната база, но на този етап няма нищо конкретно в тази посока.

Така за кратко време в Бургас беше направена една малка революция по отношение на спортните бази. Новите придобивка са много, но все пак има един въпрос, който остава глобално нерешен. В момента реално градът няма собствен футболен стадион. За спорния комплекс „Черноморец“ вече стана дума, както и за „Лазур“. Факт е, че втородивизионният „Нефтохимик“ играе мачовете си в Българово, а „Черноморец 1919“ се мъчи на помощните терени в квартал „Акациите“.

Заради серия от грешки се стигна до това положение. ДФК „Звездичка“ вече представи свой проект за собствен стадион, който трябва да се намира в покрайнините на града. За това намерение обаче няма осигурено и гарантирано финансиране. Обсъждат се и други варианти за нов стадион, но те остават само добри пожелания. Реално Бургас няма собствен стадион и може би това е посоката, в която трябва да се мисли, след като бе направо много за изграждане на нова спортна база в града.

Черноморски фар