Разстреляха с Калашников футболен бос край Боровец

0
-
-

Куршуми от автомати „Калашников“ свистят на пътя от Боровец за Бели Искър в 4 ч. през нощта на 20 юни 2010 г. Неизвестни, или неразкрити, до момента убийци правят на решето колата на боса на ФСК „Рилски спортист“-Самоков и местен общински съветник от партия „Атака“ Юри Галев. Срещу мерцедеса на „самоковският Робин Худ“ са изстреляни два пълнителя от автомати, като 10 куршуми пронизват тялото му. Босът на «Рилецо» е надупчен в двата крака, корема и двете ръце и е в критично състояние в „Пирогов“, а спътникът му Бойко Виденов, сервитьор в заведението на Галев в Боровец, е с две рани в бедрата. Въпреки раните Галев успява да подкарва колата си и пътува цели 3 км, преди надупчен на решето да я блъсне в мантинелата на метри от дома си в Бели Искър. Виковете му за помощ чува директорът на местното училище. Мъжът веднага се обадил на „Бърза помощ“ в Самоков и останал при ранените до идването на медицинския екип. Галев е откаран веднага в „Пирогов“. Той първо получава инфаркт, а няколко дни по-късно умира в болницата без да дойде в съзнание.

Преди да тръгне към последното си пътуване към дома си Галев купонясва в ресторанта си „Орлови скали“ в Боровец, както ще стане ясно по-късно с шефове от футболния клуб „Славия“. Явно е бил следен и информация за тръгването му е дадена по телефона на чакащите го убийци.

Прелюбопитна подробност е, че Галев се разминава със смъртта на същото място година и половина по-рано. На На 9 февруари 2009 г. неизвестни стреляха по колата му, в която той пътуваше заедно с брат си Александър. Куршумите от пистолет обаче одраскаха само стъклото и огледалото на возилото.

Този път убийците не грешат. От разстрела на шефа на „Рилски спортист“ обаче се заформя огромен криминално-политически трилър, който оттеква и до ден днешен. Става дума за бандата „Килърите“ на Петър Стоянов-Пешо Сумиста. Малцина вече помнят, че групата на Сумиста или Вожда, е задържана през юли 2010 г именно за убийството на Юри Галев. След дълги съдебни битки по различни инстанции „Килърите“ получиха тежки присъди и търкат наровете в затворите. Но наказани за смъртта на шефа на „Рилски спортист“ няма. Хората на Сумиста не получиха обвинение за разстрела на пътя за Боровец, което е доста странно. Така убийството на Юри Галев и до момента се води неразкрито. Защо се стига до това ?

„Заради „немарлива“ полицейска работа и бързане да се докаже вината на групата на Сумиста без да са събрани достатъчно годни за съд доказателства. Огласяването в медиите на разследването за смъртта на Галев от тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов не помогна, а попречи. Свидетели се отказаха от показанията си, провалиха се експертизи и т.н.“, спомни си пред Nbox бивш полицай, който е участвал в разследващия екип за убийството на шефа на „Рилецо“. На пресконференция веднага след ареста на групата на Сумиста в състав Петър Стоянов, Янко Попов-Туцо, Васил Костов-Кеца, Методи Иванов и Георги Петков-Дачи, Цветан Цветанов заявява, че има солидни доказателства, че убийството е поръчано от Туцо, а прекият извършител е Георги Петков-Дачи. По думите на вътрешния министър МВР разполага с безспорни доказателство, че е правена подготовка за убийството на Галев още на 13 юни, когато групата е била подготвена да извърши убийството по тъмно, но заради промяна в поведението на Галев и излизането му от бара на зазоряване, са се отказали.

Подготовка за убийството е правена и преди това – през май, допълва Цветанов.

Хипотезите по отношение на мотива за убийството са доста, от МВР знаят, че Попов и Галев са имали личен конфликт помежду си. Всичко изглежда ок още повече, че в дома на единия от задържаните Методи Иванов е открит автомат „Калашников“ и 4500 патрона. Разследващите дават оръжието на експертиза, която да докаже, че с него е убит Галев. МВР се хвалят, че имат оперативна справка за използването на пет предплатени SIM карти, използвани в района на убийството от групата. Отлично. Малко по-късно става ясно, че тезата за участие на „Килърите“ в разстрела на Галев се поддържа основно от осъдения за изнасилване на дъщеря си Борислав Йорданов, който тогава е в затвора.

Йорданов, твърдял, че през 2008 г получил поръчка от Янко Попов-Туцо да убие Галев. Впоследствие Йорданов се отказва да извърши поръчката.
Извлечение от мобилен оператор сочи, че малко преди и след убийството на Юри Галев от посочените от МВР sim карти са провеждани разговори. Те са осъществени от клетки в района, където са се намирали обвиняемите Методи Иванов, Васил Костов и Петър Стоянов. Това представя прокуратурата пред Софийския окръжен съд, който приема доказателствата, но по-горната инстанция апелативният смята, че те са косвени и пуска четирима от петимата задържани. Става политически скандал, а Цветанов обявява, че мафията си има държава. Скандалът се разраства след като става ясно, че Сумиста има пропуск за Народното събрание, като съветник в комисията по младежта и спорта. Издаден му е от депутатка от БСП. И с това разследването за убийството на Галев сякаш замръзва, та така и до днес.

Свидетелят затворник Йорданов дава първо показания, че Туцо освен Галев искал да убие и премиера Бойко Борисов по поръчка на приятеля му Сретен Йосич-Йоца Амстердама. После се отказва от тези показания. Експертизата на оръжието, намерено в Методи Иванов, показва, че с него е стреляно, но не по Юри Галев, а е държано от неизвестна жена. Оперативната сводка за SIM-картите също няма тежест, защото не може да се докаже, че наистина Дачи и Методи Иванов са подготвили убийството на Галев и са звънели оттях на Сумиста. Прокуратурата твърди, че Иванов е бил на Боровец и се обадил на убийците да ги предупреди, че мишената е тръгнала към Бели Искър. Всичко това е в сферата на теорията и не издържа пред съда. Областната полицейска дирекция-София се оправдава с липсата на по-солидни доказателства, с факта, че по време на убийството е валял проливен дъжд, а убиецът е стоял на „пусия“ повече от 10 часа и затова не са открити биологични следи от него. Групата на Сумиста е осъдена за убийствата на шуменския бизнесмен Румен Рачев и търновския адвокат Петър Лупов. А разследването за Галев остава в папките.

Според запознати криминалистите допускат две сериозни грешки дали от некадърност или умишлено. Първата е връзката на сочените за убийци със СИК и най-вече с убития през 2004 г в ресторант „Славия“ Милчо Бонев-Бай Миле. Един от задържаните „килъри“ Васил Костов-Кеца е един от ранените при разстрела на Бай Миле, но оцелява. Янко Попов-Туцо наистина е много близък с международния трафикант Сретен Йосич. Установено е безспорно, че Йоца е гостувал многократно в дома на Туцо в Самоков. Попов пък се оказа съдружник в собствеността на два хотела на Боровец със съпругата на убития Бонев-Силвия Панагонова. Сестра й пък е кума на Петър Стоянов. Самият Сумист гравитира от години край братя Красимир и Николай Маринови-Маргините и работи за тях, твърди се в контрабандни канали и бизнеса с проститутки. Именно заради тях е конфликтът му с Юри Галев.

Пред полицията близки на шефа на „Рилски спортист“ разказват, че Сумиста и Галев имат няколко срещи преди първия опит за убийство на „самоковския Робин Худ“. На тях Стоянов предлага да вкара в курорта своя „стока“ елитни проститутки, но Галев отказва с мотива, че иска да работят за него и не желая хората на Вожда да се намесват в курорта. Такива срещи прераснали в скандал има и преди убийството. Галев е непоколебим и вероятно това му подписва смъртната присъда. Два дни преди разстрела на пътя за Боровец той получава заплашителен SMS от скрит номер. Съобщението гласи : „Гледал ли си филма „Враг пред портата“? Лентата разказва за подвизите на съветския снайперист Василий Зайцев в битката за Сталинград. Намекът е повече от ясен. Близките на Галев, който не обръща особено внимание на заплахата, смятат, че това е била паролата за неговото убийство. Но полицията не разследва въобще тази версия. Вместо това МВР тръгва към организирането на мащабен процес срещу групата на Сумиста с политически привкус. И така смъртта на Галев остава на заден план.

[sociallocker id=5830] Абонирайте се за канала ни в youtube , за да виждате първи всички нови видео репортажи! Благодарим! https://www.youtube.com/kotasport [/sociallocker]