При Белчев ЦСКА най-после заигра приятен футбол

0

През ноември миналата година едва ли някой е очаквал, че Стамен Белчев ще се задържи за дълго на треньорския пост в ЦСКА. Това обаче вече е факт. 48-годишният хасковлия си заслужи новия договор с работата, която свърши през изминалите малко повече от 6 месеца. Той пое отбора след унизителното 1:1 с Верея на „Армията“, но много бързо промени играта на тима. Буквално преобрази отбора във всеки един аспект. ЦСКА заигра много по-силно и превъзхождаше съперниците си във всеки един мач, дори и в тези, които не печелеше. Белчев напипа верния състав, наложи Десподов, подобри чувствително микроклимата в съблекалнята… Червените заиграха с настроение и целенасоченост и резултатите не закъсняха.

Белчев застана начело на ЦСКА при 9-точково изоставане от втория Левски, а завърши сезона на 4 пред сините, като спечели с цели 13 точки повече от тях. Целите пред него бяха две – второто място и положителен баланс във вечното дерби. Изпълни ги. При това лесно. А едва ли мнозина са вярвали, че ще го направи. Белчев опроверга скептиците без помпозни приказки, без да сипе закани и да се бие в гърдите. ЦСКА заигра приятно, скоростно, с изчистени взаимодействия, бързина и комбинативност. Не бе надигран в нито една от трите си срещи с хегемона Лудогорец, а в същото бреме бе по-добър от Левски и в трите издания на вечното дерби през пролетта. Втория гол от последния сблъсък със сините почти никой не го коментира, а той бе страхотен. Класическа контраатака. ЦСКА отнема топката на границата на своето наказателно поле, следват два паса с пета, преди Руй Педро да пусне хубаво подаване през центъра към Кулма, който от своя страна извежда Каранга на стрелкова позиция. Наистина страхотна контра, оставила без отговор целия отбор на Левски, тъй като червените преминаха с четири паса с по едно докосване цялото игрище. Безусловно това бе най-красивата и стойностна атака в целия мач, а може да кандидатства дори и за контра №1 през сезона.

Има и нещо друго, което не се коментира, а е нужно да му се отдели внимание. Това бе най-категоричното надиграване във вечното дерби през последните поне 10 години! Никога в този период единият отбор не е бил толкова по-добър от другия, колкото на 28 май тази година при 3:0 за армейците.

Този двубой бе апотеозът на червеното развитие под ръководството на Стамен Белчев – мощна преса, стабилна защита, комбинативен и същевременно агресивен футбол. Не Левски бе толкова слаб, по-точно е да се каже, че сините играха толкова, колкото им позволи ЦСКА. Отборът си бе извадил поуките от нелепия обрат, който допусна в първото пролетно дерби, когато късметът покри и тогава по-слабия тим на сините, но за него спомогна и нестабилната в този мач отбранителна линия на ЦСКА. Това бе коригирано и резултатът се видя в следващите две дербита.

Белчев се защити по най-добрия възможен начин и даде всички основания да му се гласува доверие и през следващия сезон.

Източник: Виктор Гецов/ „Тема спорт“

Харесай Фейсбук страницата на KotaSport.com ТУК