Представяме ви най-добрия Лудогорец! Безспорен факт…

0

Лудогорец е лидер в Първа лига с 36 точки. Втори е ЦСКА с 31. Такова е класирането след 14 кръга в първенството. Двата отбора се срещат помежду си в неделя в Разград и почти всичко може да бъде решено. При успех на домакините авансът им на върха ще бъде 8 точки и седмата поредна титла ще се зададе на хоризонта.

Няколко факта обаче показват нещо доста любопитно. Оказва се, че това е най-доброто класиране на Лудогорец след 14-тия кръг, откакто е в елита от сезон 2011/12. Никога до момента разградчани не са били на първо място без загуба в първите си 14 мача, както е днес. Сега тимът има 11 победи и 3 равенства и все още не е допуснал поражение. Във всички години на този етап отборът неизменно е имал поне една загуба в 14-те двубоя.

За първи път, откакто е в българския елит, Лудогорец води толкова убедително след 14-тия кръг. Сега разликата между тима и преследвача в класирането – в случая ЦСКА, е 5 точки. През изминалите години дори се случваше Лудогорец да не е лидер след 14-тия кръг – това стана два пъти, но въпреки това отново триумфира с шампионската титла.

Най-големият обрат Лудогорец направи през сезон 2014/15, когато след 14-тия кръг ЦСКА водеше с 5 точки – 33 срещу 28 за Лудогорец и в крайна сметка тимът от Разград стана шампион с 63 точки, а „червените“ останаха едва пети с 52 точки… Сега положението е същото, но Лудогорец води с 5 точки и има мачбол да си осигури комфортен аванс към седмата поредна титла още в неделя.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ