Порточанов не вярва да отрежат парите на „Нефтохимик“

0
-
-

Статията е от 17 февруари 1997 година. Тогава Нефтохимик беше тотален фактор в бургаска футбол. На небосклона обаче се задаваха вече черни облаци. Управлението на БСП си заминаваше, а на власт се очакваше да дойде Иван Костов. Това неминуеми щеше да рефлектира и върху финансирането на Нефтохимик, който разчиташе основно от парите на НХК. Статията е публикувана във вестник Капитале, а ние също я пускаме без редакция.

„Клубният президент на „Нефтохимик“ Христо Порточанов не вярва, че новата ситуация в Нефтохим ще попречи на благополучието на отбора му. Покрай кризата в бургаската рафинерия се чуха гласове на синдикалисти, че футболният тим получава прекалено много пари под формата на спонсорство. Подмяната на ръководството на комбината от служебното правителство дори провокира слухове, че „Нефтохимик“ направо ще бъде отрязан от финансите, които получава сега. Според официални документи Нефтохим превежда на клуба 1 милион долара годишно за неговата издръжка.

Отборът черпи добри финанси и от още един отличен извор, осигурен му от Нефтохим. Клубът е регистрирал „Нефтохимик“ ООД – фирма дистрибутор, която напоследък получава най-големите след „Росбулнефт“ квоти на горива, за да ги продава както на вътрешния, така и на външния пазар.

Синдикатите в Нефтохим публично скочиха срещу футболния клуб и поискаха преференциите му да бъдат прекратени. „Би трябвало промените в Нефтохим да не се отразят на връзките между клуба и рафинерията. Кой ще им прости, ако разсипят нашия отбор“, заяви г-н Порточанов пред „Капитал“.

Неговият аргумент извежда футбола като социален феномен, който трябва да бъде поддържан в интерес на хората. Действително „Нефтохимик“ се превърна във фактор в българския футбол в последните години. В това първенство тимът се движи на второ място и ако спечели в първия пролетен кръг гостуването си на лидера ЦСКА, има възможност дори да се бори за титлата.

„Нефтохимик“ е отборът с най-голяма публика на трибуните. Нормално е на мачовете в Бургас да идват по 20 000 души – нещо, което не може да постигне дори най-популярният тим „Левски“ (Сф). Обяснението е просто – безплатният вход.

От рафинерията съобщиха, че в петък Порточанов е бил на сериозна среща с новите шефове на Нефтохим. Очевидно той търси начин да запази досегашното статукво. Според спецове има всички шансове да го постигне. Най-големият му коз е, че икономическият директор на Нефтохим (и един от най-влиятелните членове на управителния съвет на клуба) Атанас Зайков замести Стефан Неделчев на поста изпълнителен директор на рафинерията.

В четвъртък „Нефтохимик“, който е известен с най-големите премии във футболна България, изигра първия си мач за новата година и спечели бомбастична победа от 7:1 в Монтана в среща за купата на професионалната лига. Според информациите в пресата играчите на бургаския тим са заработили премии от по 150 000 лв. за победата. Това е сигурен показател, че в клуба за момента нямат намерение да променят съществено финансовата политика. Миналата есен за победи в най-важните мачове футболистите на „Нефтохимик“ вземаха по 2000 германски марки премии.

Ако Порточанов все пак не успее да запази споразумението с ръководството на рафинерията, най-вероятно „Нефтохимик“ ще последва съдбата на баскетболния клуб „Плама“, предричат спортни наблюдатели. Плевенската рафинерия благодарение и на личната благословия от покойния Андрей Луканов направи баскетболен отбор, който стана най-добрият в България. След фалита на „Плама“ и смъртта на Луканов обаче клубът остана без пари. Играчите, сред които и най-голямата ни звезда – Георги Младенов, се разбягаха. Проблемите избиха в личностни противоречия, заради които си отиде и треньорът Дарин Великов.“