Подобрете вашето здраве и тонус

0

Процедурите с барокамерата на бургаската МБАЛ „Лайф хоспитал“ подобряват имунния, хормоналния и метаболитен статус

Барокамерата е  произведена по американски лиценз, е единствената по рода си в Югоизточна България и често към нея прибягват хора от различни възрасти, които искат да освежат организма си.

Хипербалната оксигенация от барокамерата се постига чрез значително повишаване на кислородния капацитет на органите и тъканите в тялото. Процедурите са подходящи за хора с нормална физическа активност, които  желаят да подобрят своя имунен, хормонален и метаболитен статус, за подмладяване на кожата и намаляване на целулита /допускат се пациенти, които нямат тежки дерматологични проблеми/ и за подобряване на общото състояние при физическа и умствена умора. Спортистите пък използват барокамерата  при подготовка за състезания, изискващи висока консумация на кислород, и за възстановяване.

В Бургас вече се използва един от най-новите методи на лечение на различни заболявания – хипербарна оксигенация или третиране на организма с кислород под налягане, което се извършва в специална лечебна барокамера в „Лайф Хоспитал“. Лечението се провежда както с кислород, така и с въздух под налягане. Барокамерата е нова, последно поколение, произведена по американски лиценз и е единствена по рода си в югоизточна България.

Д-р Йордан Христов, специалист анестезиология и интензивно лечение в МБАЛ Лайф Хоспитал

Д-р Христов, защо сеансите в новата барокамера на МБАЛ Лайф Хоспитал са препоръчителни за здрави хора?

– Хората, които спортуват активно, могат да изпаднат в състояние на „кислороден дълг”. Това е състояние, при което разходите на кислород от организма, надвишават многократно неговата доставка. В резултат на това клетките, респективно мускулите, започват да работят в т. нар анаеробен / безкислороден / режим на работа. При силова или кардио тренировка тялото се нуждае от минимум 10 литра О2/ за минута. Но това не е по възможностите на кардио-респираторната система дори на добре трениран атлет. Така мускулите започват да се съкращават при крайно неефективен енергиен режим в началото на тренировката и спортистът трябва да учести дишането си, за да достави необходимия кислород. Освен това анаеробните мускулни съкращения водят до натрупване на кисели отпадни продукти в организма /млечна киселина и пирогроздена киселина / Това състояние за хората, занимаващи се със спорт, е познато като “ мускулна треска“.

– Как точно се повлиява организмът на човек по време на процедурите?

– Когато човек лежи в барокамерата, организмът му е поставен във високо кислородна среда при повишено налягане. Съгласно физическите закони, това води до повишаване на нивото на разтворения кислород във всички течности в тялото – кръв, лимфа, гръбначно-мозъчна течност. Т.е. в барокамерата се използват двата основни механизма за доставка на кислород на човешкото тяло

Химичен – химическо съединение на кислорода с червените кръвни клетки.

Физичен – чрез повишаване на налягането, се повишава парциалното налягане на кислорода в цялото тяло.

Този ефект на пълно насищане с кислород позволява създаването на известен резерв на този жизнено важен за нас газ. Ето защо на здрави хора, водещи активен спортен живот е силно препоръчително да проведат известен брой сеанси в барокамера.

– Какво още бихте препоръчали на хора, водещи активен спортен живот?

–         Сеансите, като част от правилно проведения спортно – тренировъчен режим, ще подобрят метаболизма и енергийната ефективност на мускулите, и не на последно място, ще позволят на човешкия организъм да намали до минимум състоянието на „кислороден дълг”.

–         Какъв брой сеанси препоръчъчвате за задравите хора?

–         Препоръчителният брой сеанси е 8 като времетраене на един е 40 мин. и включва: 5 мин. покачване на налягането и 5 за свалянето му. Един сеанс струва 60 лв., а консултацията с лекар специалист за работа с барокамера, е безплатна. При закупуване на цял пакет от 8 процедура, всяка четвърта и осма са бонус.