Новата формула на първенството усложни много, а подобри малко

0
-
-

Нова баба, нов късмет. Така преди много, много години посрещахме но­вите деца в махалата, които искаха да си игра­ят с нас.

Този сезон същото трябваше да кажем и за новата формула на пър­венството. То и самото първенство е чисто ново – на мястото на „А“ група дойде Първа професио­нална лига. Само че къс­мета нещо не го вижда­ме.

Макар че трудно мога да разделя първенство­то,

както си беше редно преди, на първи и втори полусезон,

едната негова половина приключи и започна вто­рата. 14-те отбора играха всеки срещу всеки при разменено гостуване и съобразно спечелените точки и голова разлика бяха разпределени в две подгрупи – първа шести­ца и втора осмица.

По-добрите и успели ще разпределят призо-вите места, както и пове­чето места в европейските турнири. Казвам повечето, защото едната новост е, че и един от „неудачниците“ ще получи  своя втори шанс, макар и    само в един мач на терена на третия или четвъртия в крайното класиране. Иначе така наречените плейофи вече започнаха. Докато челниците продължават по прове­рената схема „всеки сре­щу всеки при разменено гостуване“, в

долната част е толкова сложно,

че дори не се наемам да го обяснявам. Само ще уточня, че за мен това не е най-справедливият на­чин за определяне на из­падащите. Може да се получи така, че един от­бор да загуби първите си 32 мача в първенството, а после да спечели два и да остане в елита. Някак си не ми се вижда честно. Същото важи и за опре­делянето на голмайсто­ра на Първа лига – отбо­рите ще са изиграли раз­личен брой мачове, кое­то облагодетелства ня­кои. Не че това е кой знае какъв проблем, но стра­да феърплеят. Но щом е решено, трябва да се из­пълнява. Лошото е, че не се вижда нито по-добър футбол,нито зрителите -както по трибуните, така и пред телевизорите, на­растват.

Може би не е редно да правя прогнози за край­ното класиране, но едва ли

някой ще оспори предстоящата шеста поредна титла на „Лудогорец“

Разградчани набраха уни­щожителен аванс след първия етап и въпреки ко­лебанията едва ли ще по­зволят да бъдат изместе­ни.

Същото важи и за второ-трето място, като там само точното подреждане не е ясно. „Левски“ и ЦСКА са ги окупирали също с прилична преднина и най-вероятно в двата преки двубоя ще решат кой ще е по-, по-, най-. А може да се окаже, че това ще има значение, защото ако „Лудогорец“ не вземе купата на България, носи­телят ще се класира за Ли­га Европа, а третият в пър­венството ще трябва да играе бараж за последно­то евромясто със седмия.

Донякъде изненадващо е стабилното представяне на новака „Дунав“. Русен-ци, лишени на практика от домакинската подкрепа на феновете си заради липсата на осветление на стадиона, видял победа над „Рома“, вървят че­твърти и може би ще се закрепят там. По този на­чин петото и шестото мя­сто остават за „Черно море“ и „Локо“ (Пд).

За мен малко изненад­ващо отбори като „Бо­тев“ (Пд), „Славия“ и „Бе­рое“ предсрочно се преда­доха в битката за класира­не в първата шестица. Се­га им остава да се боричкат до последно в бурните води на новата формула на първенство­то, за да стигнат до завет­ното 7-о място. То, напом­ням, дава право за после­ден шанс за Европа. „Бо­тев“ и „Верея“ всъщност имат още един шанс – да спечелят купата на Бълга­рия и така да се класират без минаването през до­пълнителния мач.

Източник: Иван Вуцов/ „24 часа“

Харесай Фейсбук страницата на KotaSport.com ТУК