На олимпийския принцип: Знаменосецът на Тонга доволен, че е завършил

0

Знаменосецът на Тонга и единствен представител на страната Пита Тауфатофуа завърши на 114-о място в дисциплината ски бягане на 15 километра свободен стил, но спечели морална победа. Въпреки че остана на 23 минути от победителя Дарио Колоня, той беше заобиколен от камери и микрофони след финала и говори за удоволствието, което носи завършване на състезание от олимпийски игри. „Никога не съм бил силен на 15 километра, защото свършвам горивото още на втория“, каза той с усмивка на лицето си.

Елитът на ски бягането беше в почти пълен състав по време на състезанието, но на трасето се пуснаха и олимпийци от страни, които са рядко срещани на зимни игри. Такива са Бразилия, Мексико, Република Ирландия и родината на Тауфатофуа – Тонга. „Предпочитам да завърша сред последните, където са много мои приятели, отколкото да бъда сам в средата. Борихме се заедно и завършихме заедно“, добави още Тауфатофуа, чието следващо предизвикателство е плуването.

„В живота всеки научава урок. Днес аз научих, че не бива да прибързвам. Така завърших състезанието с моите приятели, с които проведохме много дълга битка, за да бъдем тук. Това е изключително важно за мен“, каза още Тауфатофуа, който финишира само пред скиори от Колумбия и Мексико. „Ще се посмеем хубаво, защото се познаваме добре с тях. Докато в челото се бореха да станат първи, ние си направихме своеобразна битка да не бъдем последни. Със сигурност ще се посмеем на вечеря“, завърши той.