Най-тежкият маратон в света

0

Маратонът де Сабле е най-трудният в света ултрамаратон, като той се провежда в рамките на 6 дни и има дължина 251 километра (еквивалентна на 6 обикновени маратона). Най-дългият от етапите е в рамките на цели 91 километра. Надпреварата се провежда ежегодно в южната част на Мароко, през пясъците на пустинята Сахара и именно затова някои го наричат „Маратонът на пясъците“.

История

За пръв път маратон де Сабле се провежда през 1986 година, като той е идея на французинът Патрик Боер, който през 1984 година преминава през Сахара пеша сам. Той изминава 350 километра за 12 дни, без да се натъкне на оазис и на някое от местните племена. Две години по-късно се ражда и Маратон де Сабле, в който стартират 23-ма ентусиасти, а първите победители в него са французите Бернар Годен и Кристиан Плюмер, съответно при мъжете и при жените. През 2009 година, над 1000 участници се спускат в надпреварата под жаркото слънце на пустинята, а тогава е създадена и асоциацията Солидарността на маратон де Сабле. Тя има за цел да развие проекти, с които да подкрепи децата и хората в неравностойно положение в областите на здравеопазването, образованието и устойчивото развитие в Мароко.

По време на ултрамаратонът, някои от участниците се опитват да намерят населени места, за да се запасят с храна и вода. Онези обаче, които не го направят, а се доверят на собствените си сили и опит, са богато награждавани. Под жаркото мароканско слънце се получават доживотни приятелства, които са подсилвани от спомените за незабравимото преживяване сред пясъчните дюни, разрушените градове и не рядко появяващите се пясъчни бури.

Още за Маратон де Сабле | Спорт Framar.bg от Framar.bg: https://sport.framar.bg/%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%BD-%D0%B4%D0%B5%D1%81-%D1%81%D0%B0%D0%B1%D0%BB%D0%B5%D1%81